HSBC heeft in het derde kwartaal meer winst behaald. De grootste bank van Europa hoefde minder geld opzij te zetten voor boetes en andere juridische zaken.

HSBC realiseerde een winst van 6,1 miljard dollar (ruim 5,5 miljard euro) waar een jaar geleden nog een resultaat van 4,6 miljard dollar voor belasting overbleef.

Met het behaalde resultaat versloeg HSBC de prognoses van analisten, die in doorsnee rekenden op 5,2 miljard dollar. Operationeel behaalde HSBC een kwartaalresultaat van 15,1 miljard dollar, terwijl de kosten met bijna 20 procent afnamen.

Topman Staurt Gulliver kondigde in juni een driejarenplan aan, waarbij verlieslatende activiteiten worden afgestoten en zo'n 25.000 banen verloren gaan. HSBC haalt meer dan twee derde van zijn opbrengsten uit Azië, en overweegt ook om zijn hoofdkantoor uit Londen te halen.

Om tot een beslissing te komen over de vestigingsplaats van het hoofdkantoor moet ''nog een aanzienlijke hoeveelheid werk'' verricht worden, zo klonk het maandag. Een concreet besluit zal daarom waarschijnlijk niet meer dit jaar genomen worden. Mogelijk volgt meer informatie hierover bij de jaarcijfers in februari volgend jaar.