'Vertrouwen beleggers verder afgenomen'

Het vertrouwen onder Nederlandse particuliere beleggers is in oktober verder gedaald, blijkt uit onderzoek van ING. 

De meeste beleggers zijn kritisch over de economische ontwikkelingen en hun eigen financiële situatie in de komende maanden.

De maandelijks BeleggersBarometer van de bank kwam uit op 125 punten, drie punten minder dan in september. Vorige maand liep het vertrouwen ook al terug. Nu zijn we volgens ING wat betreft teneur terug op het niveau van juli.

''Zorgen over de groei resulteren in een daling van de beurs'', zegt Bob Homan, hoofd beleggingen bij ING. ''Die kritische blik vertaalt zich ook naar de eigen beleggingsportefeuille waar men minder stijging of zelfs stabilisatie verwacht.''

Geopolitieke spanningen 

Ook de verwachtingen voor de stand van de AEX-index in Amsterdam zijn iets negatiever dan vorige maand. De financiële markten waren in oktober zeer beweeglijk.

Geopolitieke spanningen worden nu door bijna drie op de tien de beleggers gezien als het grootste risico voor de beurzen, gevolgd door de haperende economische groei in China en de ontwikkeling van de economie wereldwijd.

De bank peilt al sinds 2002 maandelijks het vertrouwen onder particuliere beleggers. De beleggersindex van ING loopt van 0 tot 200. Scores boven de 100 duiden op een optimistische teneur.

Lees meer over:

IEX.nl (mediapartner)

IEX.nl (mediapartner)
IEX.nl is hét beleggersplatform van Nederland. Volg alles van deze mediapartner. 

Bedrijfsnaam

Bedrijfsnaam
Een naar de eigenaar vernoemd bedrijf zou betere resultaten boeken. Maar is zo'n naam ook altijd handig?

Koophuis

Koophuis
Hoe ziet de woningmarkt er in de nabije toekomst uit?

NUwerk

Tip de redactie