Wall Street sluit oktober in het rood

De beurzen in New York zijn vrijdag in het rood gesloten. Beleggers deden het kalm aan na de sterke maand oktober, waarin de graadmeters op Wall Street ongeveer 9 procent stegen.

Er kwamen wederom veel bedrijfsresultaten naar buiten, onder meer van de olieconcerns Chevron en ExxonMobil.

De Dow-Jonesindex noteerde 0,5 procent lager op 17.663,54 punten. De brede S&P 500 daalde 0,5 procent tot 2079,36 punten en de technologiegraadmeter Nasdaq verloor 0,4 procent tot 5053,75 punten. Wall Street kende in oktober de beste beursmaand in vier jaar.

Chevron won 1,1 procent. Het concern zag de winst vorig kwartaal kelderen door de lage olieprijs, maar de schade was kleiner dan analisten voorspelden.

Chevron zet het mes in de investeringen en verwacht de komende jaren duizenden banen te schrappen. Ook ExxonMobil (plus 0,6 procent) meldde een forse daling van de winst, maar de cijfers waren wel beter dan verwacht.

Bestedingen

Voorbeurs werd gemeld dat de consumentenbestedingen in de Verenigde Staten in september met 0,1 procent zijn gestegen op maandbasis. De bestedingen groeiden iets minder sterk dan verwacht. In augustus namen de uitgaven van Amerikaanse consumenten met 0,4 procent toe.

De Universiteit van Michigan kwam kort na aanvang van de handel met een definitief cijfer over het consumentenvertrouwen naar buiten. De index die het sentiment onder Amerikaanse consumenten weergeeft, steeg in oktober iets minder sterk dan bij een voorlopig cijfer werd gemeld.

De fabrikant van verzorgingsproducten Colgate-Palmolive verloor 4,2 procent. Hoewel het concern meer tandpasta, shampoo, dierenvoeding en schoonmaakmiddelen verkocht, daalde de omzet in het derde kwartaal als gevolg van de sterke dollar. De winst ging echter omhoog dankzij de verkoop van onderdelen en bezuinigingen.

LinkedIn

De zakelijke netwerksite LinkedIn presenteerde donderdag nabeurs beter dan verwachte cijfers en positieve verwachtingen. Het aandeel klom 11 procent. Ook farmaceut AbbVie (plus 10 procent) wist beleggers te bekoren met zijn resultaten.

De euro was 1,0997 dollar waard, tegen 1,1024 dollar bij het Europese slot. De prijs van een vat Amerikaanse olie steeg 0,8 procent tot 46,65 dollar. Brent werd 1,4 procent duurder op 49,49 dollar.

Tip de redactie