Airbus schroeft A320-productie op

Airbus verhoogt de productie van vliegtuigen uit de A320-serie. Medio 2019 moeten maandelijks zestig toestellen worden afgeleverd om te kunnen blijven voldoen aan de groeiende vraag. 

Tot dusver stond het productiedoel op vijftig stuks per maand.

Dat meldde de Europese vliegtuigbouwer vrijdag bij de presentatie van de resultaten over het derde kwartaal. Toestellen uit de A320-reeks zijn bedoeld voor korte tot middellange afstanden en behoren tot de meest verkochte passagiersvliegtuigen ter wereld.

Luchtvaartmaatschappijen hebben sinds de A320 in 1988 op de markt kwam ruim 12.200 exemplaren besteld. Daarvan zijn er al meer dan 6700 afgeleverd. Omdat de orderportefeuille voor het toestel nog steeds groeit, wordt in de Airbus-fabrieken in zowel Hamburg als Toulouse de productiecapaciteit uitgebreid.

Airbus boekte afgelopen kwartaal een omzet van 14,1 miljard euro, 6 procent meer dan een jaar eerder. De nettowinst ging omhoog van 264 miljoen naar 376 miljoen euro. Ook voor heel 2015 gaat het bedrijf uit van een groei van de omzet en winst.

Enders

Topman Tom Enders zei dat Airbus gezien de hogere omzet en verbeterde winstgevendheid op koers ligt zijn doelstellingen voor 2015 te halen. Het bedrijf ziet ruimte om voor de komende zomer voor 1 miljard euro aan eigen aandelen in te kopen, waardoor de waarde van de overgebleven stukken een impuls krijgt.

Airbus maakte verder bekend dat China een order heeft geplaatst voor honderd H135-helikopters voor civiel gebruik ter waarde van in totaal ruim 1 miljard euro. De Chinezen bestelden eerder deze week ook al voor 15,5 miljard euro aan commerciële vliegtuigen.

Lees meer over:
Tip de redactie