AEX sluit sterke beursmaand in de min af

De beurs in Amsterdam is vrijdag op de laatste handelsdag van de goede beursmaand oktober met een klein verlies gesloten. 

Elders in Europa lieten de aandelenmarkten een wisselend beeld zien. Beleggers verwerkten opnieuw een grote hoeveelheid bedrijfsresultaten.

De AEX-index op Beursplein 5 eindigde 0,2 procent lager op 462,12 punten. De hoofdindex in Amsterdam boekte een maandwinst van ruim 9 procent. De MidKap klom 0,7 procent tot 697,04 punten. Londen daalde 0,5 procent, maar Parijs klom 0,2 procent. De DAX in Frankfurt steeg 0,5 procent en kende de beste beursmaand sinds 2009.

USG People stond bij de sterkste stijgers in de MidKap met een winst van 7 procent. Het uitzendbedrijf voerde zijn kwartaalresultaten opnieuw op en verwacht dat de positieve trend aanhoudt. Fugro won ruim 2 procent. De bodemonderzoeker schrapt vanwege de verslechterde marktomstandigheden vijfhonderd banen. Voedingsbedrijf Corbion, dat ook met cijfers kwam, zakte 0,3 procent.

Sterkste stijger in de AEX was KPN met een winst van 1,9 procent. Kabelbedrijf Altice stond onderaan met een min van 2,5 procent.

InBev 

In Brussel klom AB InBev 1,2 procent. De biergigant bracht in het afgelopen kwartaal net als concurrent Heineken meer en ook duurder bier aan de man.

BNP Paribas steeg 1,8 procent in Parijs. De grootste bank van Frankrijk boekte meer winst dan analisten hadden verwacht. Vliegtuigbouwer Airbus en automaker Renault presteerden ook beter dan voorzien en werden beloond met koerswinsten van respectievelijk 4,4 en 5,3 procent.

In Londen ging luchtvaartgroep IAG, het moederconcern van onder meer British Airways en Iberia, 2,5 procent omlaag. De winstverwachting voor heel 2015 viel beleggers tegen. Royal Bank of Scotland (RBS) meldde een daling van de winst en leverde 1 procent in.

De Spaanse bank BBVA ging 3,5 procent onderuit in Madrid, na een groter dan verwacht verlies in het afgelopen kwartaal.

De euro was 1,1024 dollar waard, tegen 1,0969 dollar bij het Europese slot op donderdag. De prijs van een vat Amerikaanse olie steeg 0,3 procent tot 46,18 dollar. Brent werd 0,8 procent duurder op 49,19 dollar.

IEX.nl (mediapartner)

IEX.nl (mediapartner)
IEX.nl is hét beleggersplatform van Nederland. Volg alles van deze mediapartner. 

Bedrijfsnaam

Bedrijfsnaam
Een naar de eigenaar vernoemd bedrijf zou betere resultaten boeken. Maar is zo'n naam ook altijd handig?

Koophuis

Koophuis
Hoe ziet de woningmarkt er in de nabije toekomst uit?

NUwerk

Tip de redactie