Bodemonderzoeker Fugro schrapt vijfhonderd banen extra

Bodemonderzoeker Fugro schrapt de komende maanden wegens de verder verslechterde marktomstandigheden vijfhonderd banen extra. 

Ook voorziet het bedrijf afschrijvingen tussen de 250 en 300 miljoen, met name op zijn divisie die diepzeediensten levert aan de olie- en gasindustrie.

Dat meldde Fugro vrijdag in een tussentijds handelsbericht. Bij het bedrijf verdwenen dit jaar al ruim duizend arbeidsplaatsen, honderd meer dan was aangekondigd. Het kostenbesparingsprogramma ligt dan ook voor op schema, zei bestuursvoorzitter Paul van Riel.

Fugro gaat ervan uit dat de olieprijs voorlopig onder druk zal blijven staan. Behalve het aanhoudende overaanbod aan olie vanuit de OPEC-landen is ook de afzwakkende economische groei in China een punt van zorg. Oliemaatschappijen investeren daarom minder, daardoor is er ook minder werk voor dienstverleners als Fugro.

Winstgevendheid 

Afgezien van eenmalige posten heeft het bedrijf naar eigen zeggen wel de winstgevendheid weten te verbeteren. Dat terwijl de omzet op vergelijkbare basis met meer dan een vijfde afnam tot 611 miljoen euro. Ook de omvang van het orderboek voor de komende twaalf maanden zakte met een vijfde, tot 1,34 miljard euro.

Hoewel Fugro goede mogelijkheden ziet in markten als infrastructuur en windenergie, voorziet het nog een aantal lastige kwartalen. Kostenbesparingen kunnen de terugval van de omzet maar ten dele compenseren. In het doorgaans toch al relatief zwakke vierde kwartaal wordt dan ook een operationeel verlies verwacht.

Herfinanciering 

Fugro heeft met banken op hoofdlijnen overeenstemming bereikt over een herfinanciering ter waarde van 500 miljoen euro. De nieuwe kredietafspraken met een looptijd van vijf jaar worden naar verwachting voor het einde van het jaar definitief gemaakt, en geven het bedrijf meer financiële bewegingsruimte.

Ook de voorgenomen verkoop van twee schepen, die samen 100 miljoen euro opbrengen, leidt tot een versterking van de balans. Fugro huurt de vaartuigen terug van de nieuwe eigenaar, zodat het niet met ondercapaciteit komt te zitten zodra de markt aantrekt.

Balanceeract

Fugro voert een balanceeract uit in moeilijke marktomstandigheden. Dat constateerde KBC vrijdag in een reactie op het tussentijdse handelsbericht van de bodemonderzoeker. De marktomstandigheden voor het bedrijf zijn namelijk onverminderd moeilijk.

De omzet was minder dan de Belgische bank had voorzien. KBC (buy) vindt het ook niet verrassend dat de margedruk ook richting andere onderdelen aan het verspreiden is. Verder wezen de analisten naar de nieuwe financieringsovereenkomsten die Fugro met zijn banken wist af te sluiten.

Ook kenners van Rabobank en ING noemden deze bankendeal in hun reacties. Rabobank noemden daarbij de agenda van het bestuur, waaronder de desinvestering van Subsea, uitdagend.

Zorg

ING noemde de kwartaalcijfers veerkrachtig in moeilijke omstandigheden. Het schat het bedrijfsresultaat (ebit), dat Fugro zelf niet openbaarde, op 37 miljoen euro. De bank hanteert een hold-advies op het aandeel, net zoals Rabo.

Analist Jos Versteeg van Theodoor Gilissen bestempelde de schuldpositie van Fugro als ''reden voor zorg''. Met een nettoschuld van twee keer de ebitda lijkt de schuld redelijk, maar volgens de analist doen de zeer slechte marktomstandigheden daar veel aan af. De nieuwe kredietfaciliteit stelt wel ''enigszins'' gerust, stelde hij. Versteeg beveelt het aandeel Fugro niet aan.

Lees meer over:
Tip de redactie