De noodlijdende Canadese producent van treinen en vliegtuigen Bombardier krijgt financiële steun van de regering van de provincie Quebec. 

De lokale overheid neemt voor 1 miljard dollar (914 miljoen euro) een belang van bijna 50 procent in het moeizame C-vliegtuigprogramma van Bombardier, zo werd donderdag gemeld.

Bombardier heeft te maken met vertragingen en kostenoverschrijdingen bij de ontwikkeling van de nieuwe C-serie, een toestel dat de concurrentie aan zou moeten gaan met de Boeing 737 en de Airbus A320.

Door alle problemen is Bombardier in zwaar weer beland. Het bedrijf behoort tot de belangrijkste ondernemingen in de provincie Quebec.

Ontwikkeling stopgezet

Verder liet Bombardier weten dat de ontwikkeling van het nieuwe Learjet 85-privévliegtuig zal worden stopgezet. Eerder schroefde Bombardier al de productie van de privéjets van de types Global 5000 en 6000 terug vanwege een zwakkere vraag ten koste van vele arbeidsplaatsen.

Volgens de premier van Quebec, Philippe Couillard, is Bombardier een enorm belangrijk bezit voor de provincie en verdient het bedrijf steun. Door alle problemen leed Bombardier in het afgelopen kwartaal een verlies van 4,9 miljard dollar.

De onderneming kondigde tevens aan dat de geplande beursgang van haar spoordivisie wordt afgeblazen. Bombardier is nu van plan een minderheidsbelang in het onderdeel te verkopen aan niet nader genoemde investeerders.