Miljardenverlies Shell door afschrijvingen

Olie- en gasconcern Shell schrijft miljarden dollars af op projecten, waardoor het bedrijf in het afgelopen kwartaal diep in de rode cijfers is beland. 

Dat blijkt uit de resultaten die het Brits-Nederlandse bedrijf donderdag bekendmaakte.

Het verlies op basis van geschatte actuele voorraadkosten (ccs), de maatstaf voor zowel het concern als de financiële markten, en inclusief bijzondere posten bedroeg 6,1 miljard dollar (5,8 miljard euro). Een jaar eerder werd hier nog een winst behaald van 5,3 miljard dollar.

Bijzondere lasten

De totale kostenpost voor de bijzondere lasten bedroeg bijna 8 miljard dollar. Het gaat onder meer om voorzieningen en afschrijvingen voor het stoppen van de oliewinning in Alaska en een olieproject in Canada.

Als de buitengewone lasten niet worden meegerekend, werd een winst behaald van 1,8 miljard dollar, tegen 5,8 miljard dollar vorig jaar. Die scherpe winstdaling is onder meer te wijten aan de aanhoudend lage olieprijzen. Het totale nettoverlies bedroeg 7,4 miljard dollar, wat de grootste min is voor Shell in minstens tien jaar.

Oliewinning Alaska

Topman Ben van Beurden zei in een toelichting dat het stopzetten van de oliewinning in Alaska en het staken van het Canadese Carmon Creek-project moeilijke, maar belangrijke beslissingen zijn geweest. Die kunnen er volgens hem voor zorgen dat Shell een meer gefocust en concurrerend bedrijf wordt.

In september stopte het concern met zijn boorcampagne in de wateren ten noorden van Alaska, omdat de boringen te weinig opleverden en de kosten te hoog zijn. Dinsdag werd gemeld dat Carmon Creek gestaakt wordt. Dat project had tot een productie van 80.000 vaten per dag moeten leiden. Shell had al gewaarschuwd dat deze besluiten tot flinke afboekingen zouden leiden.

Van Beurden noemde het stoppen in Alaska een ''enorme teleurstelling''. Shell zal voorlopig niet terugkeren naar het gebied. Dat is een ''vrij definitief'' besluit op dit moment, aldus de bestuursvoorzitter.

Lage olieprijzen

Shell heeft net als andere grote oliebedrijven veel last van de lage olieprijzen. Afgelopen zomer kondigde Shell daarom aan dat 6.500 banen worden geschrapt en dat het mes wordt gezet in de investeringen. Het bedrijf handhaaft wel het kwartaaldividend van 0,47 dollar per aandeel.

Van Beurden kon niet zeggen op welke termijn herstel zal optreden in de oliemarkten. Een concrete prognose voor de ontwikkeling van de olieprijs heeft Shell niet. Ook gaf het bedrijf geen nieuws over eventuele verdere verlagingen van de investeringen of extra banenverlies.

Het concern werkt verder aan de overname van het Britse gasbedrijf BG. Volgens Shell ligt het overnameproces op koers voor afronding begin volgend jaar.

'Tegenvallend kwartaal'

ING meldt dat Shell een tegenvallend derde kwartaal achter de rug heeft, waarin aanzienelijke afschrijvingen in de boeken moesten worden gezet. 

Volgens de bank kwamen de cijfers duidelijk onder de verwachtingen uit. Ook als de buitengewone posten buiten beschouwing worden gelaten, was het onderliggende resultaat minder dan verwacht, aldus de bank. Wel blijft de balans van Shell sterk, stelt ING. Het dividend wordt gehandhaafd.

ING heeft een hold-advies met een koersdoel van 30 euro. Shell noteerde om 09.55 uur 0,4 procent lager op 24,05 euro.

Lees meer over:

IEX.nl (mediapartner)

IEX.nl (mediapartner)
IEX.nl is hét beleggersplatform van Nederland. Volg alles van deze mediapartner. 

Bedrijfsnaam

Bedrijfsnaam
Een naar de eigenaar vernoemd bedrijf zou betere resultaten boeken. Maar is zo'n naam ook altijd handig?

Portemonnee

Portemonnee
NU.nl zet de belangrijkste wijzigingen voor je portemonnee op een rij.

NUwerk

Tip de redactie