Deutsche Bank heeft na het boeken van een miljardenverlies over het derde kwartaal, een reorganisatie aangekondigd waarbij 9.000 banen worden geschrapt. Daarnaast trekt de bank zich terug uit tien landen.

Dat meldt het Duitse financiële concern donderdag.

De bank is in het afgelopen kwartaal diep in de rode cijfers gedoken, onder meer door forse afschrijvingen op bezittingen. Over het derde kwartaal rapporteerde het bedrijf een nettoverlies van 6 miljard euro, na een tekort onder de streep van 92 miljoen euro een jaar eerder.

Deutsche Bank had al gewaarschuwd dat diverse tegenvallers zouden leiden tot een miljardenverlies over het afgelopen kwartaal.

Reorganisatie

Met de donderdag aangekondigde reorganisatie wil de bank 3,8 miljard euro besparen. 

Naast het schrappen van wat gelijk staat aan 9.000 fulltime banen, trekt de bank zich terug uit Argentinië, Chili, Mexica, Peru, Uruguay, Denemarken, Finland, Noorwegen, Malta en Nieuw-Zeeland.

Door de verkoop van onderdelen en het terugdringen van extern ingehuurd personeel, komt het aantal werknemers dat tussen nu en 2018 van de loonlijst wordt afgevoerd op 26.000. Dat is ruim een kwart van het totaal aantal werknemers dat in dienst is bij de bank. 

Dividend

Dat dit jaar waarschijnlijk geen dividend zou worden betaald was al duidelijk, maar woensdagavond liet de bank weten dat de aandeelhouders ook volgend jaar niet op een winstuitkering hoeven te rekenen.

Topman John Cryan noemde de resultaten ''zeer teleurstellend'' maar benadrukte dat de balans van de grootste bank van Duitsland desondanks is versterkt. De kapitaalreserves moeten in verband met aangescherpte eisen van toezichthouders echter verder worden opgehoogd.

Volgens Cryan wordt 2018 een beslissend jaar voor Deutsche Bank. Dan moet de donderdag aangekondigde strategie geleid hebben tot een winstniveau waar de bank tevreden mee kan zijn.