Dip in vraag naar chips NXP Semiconductors

Chipproducent NXP Semiconductors waarschuwde donderdag voor een terugval van de verkopen in het vierde kwartaal. Het Nederlandse bedrijf ziet de vraag naar zijn chips afnemen vanwege economische onzekerheid bij klanten.

Eerder stelden andere chipmakers hun verwachtingen ook al naar beneden bij, met name vanwege de afzwakkende economische groei in China. NXP is vooral somber over de vraag naar chips voor onder meer beveiligingsdoeleinden.

In het derde kwartaal bleef de omzet van NXP nagenoeg stabiel ten opzichte van een jaar eerder, op 1,52 miljard dollar (1,38 miljard euro). Het cijfer lag wel beneden de verwachtingen van analisten.

NXP wist de winst afgelopen kwartaal op te voeren, doordat kosten beter in de hand werden gehouden en de marges hoger lagen. Het operationeel resultaat steeg met 22,1 procent tot 375 miljoen dollar. De nettowinst lag met 361 miljoen dollar bijna drie maal zo hoog als een jaar eerder.

Het concern wacht nog altijd op goedkeuring van de autoriteiten voor zijn overname van kleinere rivaal Freescale Semiconductor. De miljardendeal die in maart werd aangekondigd, moet van het bedrijf een van de grootste chipfabrikanten ter wereld maken.

Vierde kwartaal

De Nederlandse chipproducent NXP verwacht dat de omzet in het vierde kwartaal 15 procent lager uitvalt ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar, toen de omzet 1,54 miljard dollar bedroeg.

Dat zei directeur Guido Dierick van NXP Nederland donderdag in een toelichting op de resultaten van het derde kwartaal. NXP kampt net als andere chipmakers met een terugval in de vraag. Dierick verwacht wel dat de brutowinstmarge in het vierde kwartaal op het niveau blijft van rond de 49 procent.

NXP heeft vooral last van de afzwakkende groei in China. ''We halen de helft van de omzet in China en we zien dat men voorzichtiger is geworden met het aanhouden van voorraden.''

Handelsmissie

De NXP-topman deed mee aan de handelsmissie naar China, met als mogelijk resultaat de oprichting van twee joint ventures met Chinese partners. Het gaat daarbij om de ontwikkeling en het in de markt zetten van bepaalde chips.

''Je moet daarbij denken aan de joint venture die we hebben met het Chinese Datang, waarmee we samen chips gaan maken voor de batterijen in elektrische auto´s. Het gaat dus om samenwerking op deelgebieden."

Overname

NXP verwacht de in maart aangekondigde overname van zijn Amerikaanse branchegenoot Freescale voor bijna 12 miljard dollar nog dit jaar te kunnen afronden. Het wachten is nog op toestemming van de Amerikaanse en Chinese mededingingsautoriteiten.

Voor het samenvoegen van de activiteiten is heel 2016 uitgetrokken. Het staat vast dat hierbij aan ''beide zijden" banen verloren gaan. ''Dat kan niet anders als je twee hoofdkantoren in elkaar schuift",aldus Dierick. Om hoeveel banen het gaat, valt nu nog niet te zeggen.

Nettowinst

NXP draaide in het derde kwartaal een omzet van 1,52 miljard dollar (1,38 miljard euro), nagenoeg stabiel ten opzichte van het derde kwartaal 2014. De nettowinst lag mede door de hogere winstmarges met 361 miljoen dollar bijna drie maal zo hoog als een jaar eerder.

Bij NXP, de voormalige chipdivisie van Philips, werken wereldwijd 28.000 mensen, van wie 3000 op het hoofdkantoor in Eindhoven en de fabriek in Nijmegen.

Lees meer over:
Tip de redactie