Europese beurzen doen stapje terug

De Europese beurzen zijn donderdag met beperkte verliezen de handel uitgegaan. De markt verwerkte een stortvloed aan bedrijfsresultaten.

Zo openden onder meer Randstad, Gemalto en Shell in Amsterdam de boeken. Die werden door beleggers gemengd ontvangen.

De AEX-index sloot uiteindelijk 0,1 procent lager op 462,99 punten. De MidKap zakte 0,2 procent, tot 692,29 punten. De beurzen in Londen, Parijs en Frankfurt verloren 0,1 tot 0,7 procent.

Het Franse digitale beveiligingsbedrijf Gemalto, dat met tegenvallende omzetcijfers kwam, eindigde onderaan de hoofdindex met een min van krap 7 procent. Volgens het concern blijft zijn mobiele segment onder druk staan.

Randstad (plus 5 procent) kreeg de handen van beleggers wel op elkaar. De uitzender was de sterkste stijger na een flinke winstgroei in het afgelopen kwartaal.

Rode cijfers

Olieconcern Shell, dat in het derde kwartaal diep in de rode cijfers belandde, verloor 0,6 procent. Shell schreef miljarden af op projecten. De Franse concurrent Total (plus 0,7 procent) zag de winst ook flink afnemen door de lage olieprijzen.

In de MidKap daalde Air France-KLM krap 5 procent. De luchtvaarder verlaagde de besparingsdoelen voor dit jaar. De Duitse concurrent Lufthansa leverde in Frankfurt 8,4 procent in, hoewel het bedrijf liet weten dit jaar af te koersen op een recordwinst.

Het Belgische supermarktconcern Delhaize dat ook een kijkje in de boeken gaf, won 2,1 procent. Het bedrijf gaf aan op koers te liggen om de geplande fusie met zijn Nederlandse branchegenoot Ahold (plus 2,1 procent) halverwege 2016 te kunnen afronden.

Nokia

In Helsinki steeg Nokia ruim 10 procent na een verhoging van de winstdoelstelling. Het Finse netwerkbedrijf heeft ook alle goedkeuringen binnen voor de overname van zijn Franse branchegenoot Alcatel-Lucent (plus 10 procent).

Deutsche Bank daalde in Frankfurt krap 7 procent. De grootste bank van Duitsland leed een miljardenverlies, schrapt duizenden banen en keert de komende twee jaar geen dividend uit.

De euro was 1,0969 dollar waard, tegen 1,1070 dollar bij het Europese slot op woensdag. Een vat Amerikaanse olie werd 0,3 procent duurder op 46,22 dollar. De prijs van Brent steeg 0,1 procent tot 49,12 dollar per vat.

IEX.nl (mediapartner)

IEX.nl (mediapartner)
IEX.nl is hét beleggersplatform van Nederland. Volg alles van deze mediapartner. 

Bedrijfsnaam

Bedrijfsnaam
Een naar de eigenaar vernoemd bedrijf zou betere resultaten boeken. Maar is zo'n naam ook altijd handig?

Koophuis

Koophuis
Hoe ziet de woningmarkt er in de nabije toekomst uit?

NUwerk

Tip de redactie