Randstad heeft afgelopen kwartaal aanzienlijk meer winst geboekt dan een jaar eerder, op een verder groeiende omzet. Vooral in de Verenigde Staten en Nederland gingen de opbrengsten stevig omhoog.

Randstad meldt donderdag een omzet van krap 5 miljard euro. Dat was 10 procent meer dan een jaar eerder. Gecorrigeerd voor onder meer wisselkoerseffecten resteerde een plus van 5 procent.

Het bedrijfsresultaat (ebita) ging met bijna een vijfde omhoog naar 241 miljoen euro. De nettowinst steeg met 35 procent naar 153 miljoen euro.

Omzet

De omzet van Randstad groeide vorig kwartaal minder sterk dan in de voorgaande maanden. ''We hadden gehoopt dat de groei zou versnellen, maar dat is niet gebeurd'', zei financieel directeur Robert Jan van de Kraats daarover tegen AFN. ''Er is echter ook geen sprake van een verzwakking, het loopt allemaal goed door.''

Bij de huidige trends kan Randstad de winstgevendheid verder verbeteren, gaf Van de Kraats verder aan. Ontwikkelingen in oktober wijzen er volgens Randstad op dat de trends uit het derde kwartaal voorlopig aanhouden.

Daarbij wordt voor dit kwartaal een stabilisering van de brutomarge ten opzichte van de voorgaande drie maanden verwacht. Die verbeterde vorig kwartaal naar 18,8 procent, ten opzichte van 18,7 procent in het voorgaande kwartaal.

Kwartaalcijfers Randstad

VS

In de VS, waar Randstad het grootste deel van de omzet boekt, gingen de opbrengsten dankzij de gunstige ontwikkeling van de euro met 22 procent omhoog. In Nederland, de op één na grootste markt van het concern, werd op eigen kracht een groei van 10 procent gerealiseerd.

In Frankrijk, België en Duitsland bleef de omzetgroei beperkt tot 2 à 3 procent. De Spaanse en Britse markt gingen wel stevig vooruit.

Ontwikkelingen in oktober wezen er volgens Randstad op dat de trends uit het derde kwartaal voorlopig aanhouden. Daarbij wordt voor dit kwartaal een stabilisering van de brutomarge ten opzichte van de voorgaande drie maanden verwacht. Die verbeterde vorig kwartaal naar 18,8 procent, ten opzichte van 18,7 procent in het voorgaande kwartaal.