'VW moet kwaliteit boven aantallen stellen'

Het roer gaat om bij Volkswagen. Het bedrijf moet kwaliteit centraal gaan stellen, in plaats van de blinde ambitie om 's werelds grootste autofabrikant te zijn.

Dat zegt topman Matthias Müller, die onlangs het stokje overnam van de wegens fraude met uitstootgegevens opgestapte Martin Winterkorn, in een woensdag uitgegeven verklaring.

''Het gaat er niet om 100.000 auto's meer of minder te verkopen dan een grote concurrent'', stelt Müller. ''Het gaat veel meer om kwalitatieve groei.'' De komende maanden werkt de Duitse onderneming een nieuwe strategie uit waarin dat meer tot uitdrukking komt. Van de werknemers wordt in ieder geval ''meer moed, creativiteit en ondernemerschap'' gevraagd.

Allereerst moeten echter klanten die de dupe zijn geworden van het dieselschandaal rond Volkswagen worden geholpen. Zo'n elf miljoen auto's wereldwijd geven dankzij illegale software in laboratoriumtests een zwaar vertekend beeld van hun uitstoot van schadelijke gassen. Vanaf januari haalt het bedrijf auto's terug naar de garage om het motormanagement weer in lijn te brengen met de regels.

Tweede prioriteit is op dit moment om volledige opheldering te geven in deze kwestie. ''Wij moeten achter de waarheid komen en daarvan leren'', zei Müller. In verscheidene landen zit justitie bovenop de zaak en ook Volkswagen zelf is een intern onderzoek begonnen. Daarnaast heeft het autoconcern accountants- en adviesbureau Deloitte ingehuurd om te helpen de gang van zaken in kaart te brengen.

Lees meer over:

IEX.nl (mediapartner)

IEX.nl (mediapartner)
IEX.nl is hét beleggersplatform van Nederland. Volg alles van deze mediapartner. 

Bedrijfsnaam

Bedrijfsnaam
Een naar de eigenaar vernoemd bedrijf zou betere resultaten boeken. Maar is zo'n naam ook altijd handig?

Koophuis

Koophuis
Hoe ziet de woningmarkt er in de nabije toekomst uit?

NUwerk

Tip de redactie