Grootste verlies Noors staatsfonds in vier jaar

Het Noorse staatsinvesteringsfonds, het grootste staatsfonds en een van de grootste aandelenbeleggers ter wereld, heeft het grootste kwartaalverlies in vier jaar tijd geleden. 

Het is daarbij ook het tweede kwartaalverlies op rij, iets wat in zes jaar tijd niet is voorgekomen.

Het fonds leed een verlies van 273 miljard kroon (bijna 29 miljard euro) in het derde kwartaal. Vooral op aandelenbeleggingen deed het slechte zaken, in een periode van hevige turbulentie op de financiële markten door zorgen over de Chinese economie.

Ook speculatie over een renteverhoging in de Verenigde Staten, wat de beurskoersen wereldwijd drukte, deed het fonds pijn.

De Noorse gigant beheert omgerekend ruim 778 miljard euro. Tot zijn grootste aandelenbeleggingen behoorden afgelopen periode Nestlé en Apple. Verder behoorden de Verenigde Staten, Japan en Duitsland tot de grootste landen in zijn portefeuille staatsobligaties.

De overheid in het land staat overigens op het punt om voor de eerste keer geld te onttrekken aan het staatsfonds. Het zou daarbij gaan om circa 400 miljoen euro.

Het staatsfonds belegt de opbrengsten uit de oliewinning, de belangrijkste bron van inkomsten voor het Scandinavische land. Die staan echter onder druk door de scherpe daling van de olieprijzen sinds de zomer van 2014.

Tip de redactie