Volkswagen heeft in het derde kwartaal een historisch verlies van 1,7 miljard euro na belastingen geleden. 

Dit meldt het bedrijf woensdag. 

Een jaar geleden werd in dezelfde periode nog een winst gedraaid van 2,97 miljard euro. De autofabrikant meldt verder dat de winstverwachting voor het gehele jaar wordt verlaagd 

Het is het eerste kwartaalverlies voor Volkswagen in zeker vijftien jaar. Ook tijdens de voor de automobielindustrie zware jaren na de financiële crisis in 2008 wist het autoconcern, zij het soms met hangen en wurgen, het hoofd steeds boven water te houden. Vorig jaar werd nog een recordwinst geboekt.

Groot verlies

Dat Volkswagen een groot verlies zou boeken, was wel verwacht. Het bedrijf zette een bedrag van 6,68 miljard euro opzij in verband met het dieselschandaal.

Het geld dat tot dusver opzij is gezet, is echter vooral bedoeld om maatregelen te bekostigen die Volkswagen moet nemen om te zorgen dat alle dieselauto's weer aan de normen voldoen. Alleen al in Duitsland hebben de autoriteiten opdracht gegeven om alle betreffende wagens verplicht terug te halen naar de garage om het motormanagement te laten aanpassen.

Boetes

Voor de kosten van eventuele boetes en schadevergoedingen heeft Volkswagen nog geen voorziening getroffen, omdat die op dit moment nog niet zijn in te schatten. Alleen al in de Verenigde Staten waar de milieudienst EPA de zaak vorige maand aan het rollen bracht, kan het boetebedrag oplopen tot omgerekend bijna 16 miljard euro.

Volkswagen heeft de afgelopen jaren wereldwijd 11 miljoen dieselauto's verkocht die zijn uitgerust met software die ervoor zorgt dat de uitstoot van schadelijke gassen in laboratoriumtests veel lager uitvalt dan in de praktijk.

Winst Volkswagen AG

Dieselkwestie

Voor het bedrijf zijn er geen directe financiële problemen. Zo heeft Volkswagen enkele tientallen miljarden euro's nog in kas. Financieel directeur Frank Witter stelt dan ook dat het concern een solide en robuuste liquiditeit heeft. "Dit zal ons helpen de uitdagende situatie aan te gaan die veroorzaakt wordt door de financiële impact van het dieselkwestie." 

Volkswagen meldde verder een stijgende omzet. Die nam in een jaar tijd toe met 5,3 procent van 48,9 miljard euro naar 51,5 miljard euro. Het bedrijf verkocht wel minder auto's. 

Dossier