Europese beurzen kijken optimistisch uit naar Fed

De Europese aandelenbeurzen zijn woensdag met stevige winsten gesloten.

In de aanloop naar het rentebesluit van de Amerikaanse centrale bank (de Fed) zorgden meevallende kwartaalcijfers van grote bedrijven voor een optimistische stemming. In Amsterdam werd het kwartaalbericht van Heineken enthousiast ontvangen, in tegenstelling tot dat van Altice.

De Amsterdamse AEX-index sloot met een winst van 1 procent op 463,21 punten. De Midkap steeg 0,8 procent naar 693,67 punten. De beurzen in Parijs, Londen en Frankfurt wonnen 0,9 tot 1,3 procent.

Heineken voerde de AEX aan met een winst van 4 procent. De bierbrouwer deed het vorig kwartaal volgens analisten veel beter dan verwacht. Heineken verkocht meer bier dan een jaar eerder en boekte een stevige omzetgroei. Vooral in West-Europa, Amerika en Azië werden goede zaken gedaan.

Altice

Het internationaal actieve kabelbedrijf Altice bungelde met een verlies van bijna 10 procent onderaan de hoofdindex. Altice zag de omzet vorig kwartaal dalen en verlaagde zijn verwachtingen voor de brutowinst die dit jaar uit internationale activiteiten kan worden gehaald.

Andere grote winnaars in de AEX waren de industriële fondsen Arcelormittal (plus 3,7 procent) en Aalberts Industries (plus 2,2 procent). De Midkap werd aangevoerd door Fugro, SBM Offshore en Air France-KLM, die circa 3 procent wonnen.

Macintosh

Onder de kleine bedrijven ging Macintosh weer hard onderuit. Het winkelbedrijf heeft zijn Britse activiteiten met een boekverlies van 53 miljoen euro verkocht, en werd door beleggers 13 procent achteruit gezet. Een aandeel Macintosh kost nu nog maar 70 eurocent.

Volkswagen steeg in Frankfurt 4 procent. De door het dieselschandaal getroffen Duitse automaker leed in het afgelopen kwartaal voor het eerst in vijftien jaar een verlies. Volgens handelaren was het miljardenverlies echter minder erg dan gevreesd.

Telecomconcern BT won in Londen 3,7 procent na toestemming van de Britse toezichthouder om branchegenoot EE over te nemen.

De euro was 1,1070 dollar waard, tegen 1,1040 dollar bij het Europese slot op dinsdag. De prijs van een vat Amerikaanse olie steeg bijna 6 procent tot 45,70 dollar. Brentolie werd circa 5 procent duurder, op 48,96 dollar per vat. Die sterke stijging volgde op berichten over krimpende brandstofvoorraden in de VS.

IEX.nl (mediapartner)

IEX.nl (mediapartner)
IEX.nl is hét beleggersplatform van Nederland. Volg alles van deze mediapartner. 

Bedrijfsnaam

Bedrijfsnaam
Een naar de eigenaar vernoemd bedrijf zou betere resultaten boeken. Maar is zo'n naam ook altijd handig?

Koophuis

Koophuis
Hoe ziet de woningmarkt er in de nabije toekomst uit?

NUwerk

Tip de redactie