Het Zweedse energieconcern Vattenfall, moederbedrijf van het Nederlandse Nuon, heeft in het derde kwartaal winst behaald, na een groot verlies een jaar eerder. 

Volgens Vattenfall werd geprofiteerd van kostenbesparingen en een hogere stroomproductie, zo werd dinsdag gemeld.

De winst na belastingen kwam uit op 1,6 miljard kroon (170 miljoen euro), tegen een min van 18 miljard kroon een jaar eerder.

Destijds stond het resultaat zwaar onder druk door afschrijvingen op bezittingen, waarvan het overgrote deel voor rekening kwam van Nuon. De omzet bedroeg vorig kwartaal 37,5 miljard kroon, tegen 34,7 miljard kroon een jaar geleden.

Volgens Vattenfall blijven de marktomstandigheden door de lage elektriciteitsprijzen en overcapaciteit echter nog steeds uitdagend, met name in Scandinavië. Het bedrijf gaf aan dat meer maatregelen nodig zijn om de kosten verder te verlagen.

Eerder dit jaar kondigde Vattenfall aan dat nog eens duizend banen worden geschrapt om de kosten te verlagen. De afgelopen twee jaar schrapte Vattenfall in totaal al zo'n 2500 banen, waarvan 500 bij Nuon, dat in 2009 werd overgenomen door de Zweden.