Fors lagere winst olieconcern BP

Het Britse olie- en gasconcern BP heeft in het derde kwartaal de winst met 40 procent zien dalen onder druk van de lage olieprijzen. 

Dat liet het bedrijf dinsdag weten.

Het onderliggend resultaat kwam uit op 1,8 miljard dollar (ruim 1,6 miljard euro), tegen 3 miljard dollar een jaar eerder.

Daarmee presteerde de oliemaatschappij wel beter dan analisten hadden verwacht. Zij rekenden in doorsnee op een winst van bijna 1,3 miljard dollar. De totale omzet daalde naar 55,9 miljard dollar, van 94,8 miljard dollar een jaar geleden.

In verband met de lage olieprijzen zet BP het mes in zijn investeringen. De kapitaaluitgaven komen dit jaar uit rond de 19 miljard dollar, aldus BP. Een jaar geleden rekende het concern voor dit jaar nog op investeringen van 24 tot 26 miljard dollar. Daarnaast wordt flink in de kosten gesneden.

Ook kampt BP met de nasleep van de grote olieramp in de Golf van Mexico in 2010. Onlangs bleek nog dat het concern meer kwijt is aan die ramp dan bij een schikking in juli werd gemeld. De totale kostenpost komt nu uit op 55 miljard dollar, aldus BP.

Mede vanwege de enorme kosten voor de ramp met het boorplatform Deepwater Horizon is BP bezig onderdelen te verkopen. Het bedrijf wil voor het einde van dit jaar voor bijna 10 miljard dollar aan activiteiten hebben verkocht.

De desinvesteringen komen naar verwachting uit op 3 tot 5 miljard dollar in 2016 en op ongeveer 2 tot 3 miljard dollar in het jaar daarna.

Lees meer over:
BP

IEX.nl (mediapartner)

IEX.nl (mediapartner)
IEX.nl is hét beleggersplatform van Nederland. Volg alles van deze mediapartner. 

Bedrijfsnaam

Bedrijfsnaam
Een naar de eigenaar vernoemd bedrijf zou betere resultaten boeken. Maar is zo'n naam ook altijd handig?

Koophuis

Koophuis
Hoe ziet de woningmarkt er in de nabije toekomst uit?

NUwerk

Tip de redactie