ABN Amro en de Nederlandse staat willen hun plan voor een beursgang van de genationaliseerde bank in Amsterdam doorzetten. 

Dat is dinsdag bekendgemaakt. De beursgang kan vanaf het vierde kwartaal van 2015 plaatsvinden, als zich geen "onvoorziene omstandigheden" voordoen. 

Volgens ABN Amro en NLFI, de beheerder van de staatsparticipaties in de financiële sector, zal de voorgenomen beursgang bestaan uit een plaatsing van certificaten van bestaande aandelen. De aanbieding en het tijdstip daarvan zijn afhankelijk van onder meer de marktomstandigheden.

Zalm: ABN is klaar voor beursgang

Zalm vindt ABN klaar voor beursgang
Zalm vindt ABN klaar voor beursgang

Goedgekeurd

De beursgang is goedgekeurd door het Nederlandse parlement. Bovendien hebben De Nederlandsche Bank (DNB) en de Europese Centrale Bank (ECB) verklaringen van geen bezwaar afgegeven.  

NLFI en ABN Amro zien de beursgang als een volgende logische stap. Al vanaf het moment dat de bank genationaliseerd werd, heeft de minister van Financiën laten weten dat dat een tijdelijke stap was.

Aangekondigd was al dat de beursgang zou kunnen plaatsvinden op het moment dat de financiële sector weer voldoende stabiel zou zijn, als er voldoende belangstelling in de markt zou bestaan en als het concern er klaar voor zou zijn.

Grote vooruitgang

Topman Gerrit Zalm van ABN Amro meldde dat de afgelopen jaren grote vooruitgang is geboekt bij het bouwen van een sterke bank met een transparant businessmodel en een gematigd risicoprofiel, waarmee solide resultaten worden behaald. Hij gaf aan blij te zijn dat deze vooruitgang wordt erkend en dat ABN Amro nu klaar is om de volgende stap in het proces te zetten.

NLFI zal na de notering een aanzienlijk meerderheidsbelang behouden in ABN Amro, met het voornemen om dat belang in de komende jaren geheel af te bouwen. De opbrengst van de emissie van het financiële concern zal worden toegewezen aan de Nederlandse staat.

De introductiekoers van het aandeel is nog niet bekend, maar die zal mogelijk rond de 17 euro liggen, uitgaande van een opbrengst van ruim 15 miljard en een totaal aantal van 912 miljoen aandelen. ABN Amro krijgt een beschermingsconstructie tegen vijandige overnames.

Dividend

De bank is van plan om vanaf het boekjaar 2017 de helft van de winst uit te keren als dividend. Die ambitie is onder meer gebaseerd op de verwachting dat de Nederlandse economie verder herstelt en dat de kosten van het concern verder kunnen worden verlaagd.

Vanwege het proces voor een beursgang en het opstellen van het prospectus komen de cijfers van ABN Amro over het derde kwartaal eerder naar buiten. De publicatie is nu op 9 november, in plaats van de eerder aangekondigde datum van 13 november.

Kosten

De kosten voor het eerste deel van de beursgang van ABN Amro komen uit op 9,5 miljoen euro. Het gaat daarbij om een vergoeding voor de zakenbanken die de beursgang begeleiden en kosten voor juridisch advies. Minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën schrijft dat dinsdag aan de Tweede Kamer.

Zijn brief is een toelichting op het besluit om met de daadwerkelijke verkoop van de staatsbank te beginnen. Dijsselbloem had de Kamer eerder beloofd dat de totale kosten van de beursgang binnen de 90 miljoen euro zullen blijven.

De 9,5 miljoen die hij nu meldt geldt voor de verkoop van het eerste deel aandelen, van naar verwachting ongeveer 30 procent. De rest van ABN Amro wordt daarna in nog eens drie delen verkocht. Ongeveer 10 procent van die eerste tranche is bedoeld voor particulieren, de rest gaat naar institutionele beleggers en grote investeerders.

Kerst

De beursgang zal zeer waarschijnlijk voor de kerst plaatsvinden, bevestigt Dijsselbloem dinsdag na afloop van het vragenuurtje in de Tweede Kamer. Maar als er iets onverwachts op de beurs of op de financiële markten gebeurt, is uitstel nog mogelijk. ''Maar het proces is nu echt gestart", aldus Dijsselbloem.

Bij RTL Z liet Dijsselbloem merken dat hij niet rouwig is om het uitstel van de beursgang. Was er toen niet uitgesteld, dan had de beursgang waarschijnlijk plaatsgevonden in de zomer op een moment dat de beurzen heftig reageerden op de dalende beurs in China. Op dit moment trekken de beurzen juist weer aan, aldus de minister.

Interesse

Volgens Dijsselbloem is er voldoende interesse voor de aandelen ABN. In de komende weken wordt de prospectus publiek gemaakt. Daarin staat ook hoeveel aandelen er bij de eerste beursgang op de markt worden gebracht en tegen welke prijs.

Dijsselbloem wil niet speculeren over de uiteindelijke opbrengst van de beursgang. De Staat heeft volgens eigen berekeningen in de loop der jaren 22 miljard euro in ABN gestoken. Volgens schattingen kan de verkoop 15 miljard opleveren, maar volgens Dijsselbloem was dat niet zijn schatting maar die van NLFI, die namens de Staat de aandelen beheert. Bovendien was het een schatting uit augustus 2013.

ABN Amro werd in de kredietcrisis in 2008 voor 16,8 miljard euro genationaliseerd en daarmee gered van de ondergang. In de jaren erna moest er nog veel geld bij om de bank overeind te houden. Volgens sommige berekeningen liep de teller op tot boven de 30 miljard. De waarde van de bank wordt nu geschat op 15 miljard euro.