Chemiereus BASF verlaagt verwachtingen

Het Duitse BASF is somberder geworden over de winst en omzet van dit jaar, vanwege de lage olieprijzen en de afzwakkende wereldeconomie.

Dat liet 's werelds grootste chemieconcern dinsdag weten bij de publicatie van de cijfers van het derde kwartaal.

Het bedrijf denkt nu dat de operationele winst, zonder eenmalige posten, dit jaar licht zal dalen. Eerder werd een stabilisering op het niveau van vorig jaar voorspeld. Ook de omzet zal naar verwachting licht dalen, terwijl eerder een kleine verbetering werd verwacht.

In het afgelopen kwartaal boekte BASF een operationele winst voor bijzondere posten van 1,6 miljard euro, een daling van 10 procent op jaarbasis. Daarmee viel de winst lager uit dan analisten gemiddeld hadden verwacht. De omzet kromp met 5 procent tot 17,4 miljard euro.

BASF had bij zijn olie- en gasactiviteiten last van de lage olieprijzen waardoor de omzet onder druk stond. Ook bij de chemiedivisie gingen de zaken minder goed vanwege de gedaalde prijzen.

Volgens topman Kurt Bock heeft het bedrijf uit Ludwigshafen verder te kampen met de zwakkere groei in China en de economische afkoeling in Brazilië.

Het concern verlaagde daarom zijn prognose voor de groei van de wereldeconomie in dit jaar naar 2,3 procent, van een eerder voorspelde 2,4 procent. Ook de groei van de industriële en chemische productie zal minder sterk zijn dan eerder werd gedacht, aldus BASF.

Lees meer over:
Tip de redactie