Verzekeraar Vivat heeft 1,35 miljard euro ontvangen van zijn nieuwe Chinese eigenaar, branchegenoot Anbang Insurance Group.

Het geld is bedoeld om de kapitaalpositie van de voormalige verzekeringspoot van het genationaliseerde SNS Reaal te versterken.

Anbang beloofde de kapitaalversterking bij de aankoop van Vivat eerder dit jaar. Daarbij bleek dat de financiële positie van de Nederlandse verzekeraar slechter was dan eerder werd gedacht. Daardoor moest Anbang meer bijstorten en liep de verkoopprijs voor de Nederlandse staat terug van 150 miljoen euro naar 1 euro.

Met het verse kapitaal worden de buffers van Vivat versterkt, waardoor het verzekeringsbedrijf beter in staat moet zijn om nieuwe tegenvallers te verwerken.

Volgens afspraak

Het ministerie van Financiën liet in een reactie weten dat Anbang met de kapitaalstorting ''geheel volgens afspraak'' heeft gehandeld. ''Het is goed dat de stabiliteit en continuïteit van Vivat nu gegarandeerd zijn'', zei een woordvoerster.

Vivat is het moederbedrijf van onder meer ZwitserLeven, Reaal en pechhulpbedrijf RouteMobiel. Het bedrijf komt voort uit SNS Reaal, de bankverzekeraar die op 1 februari 2013 werd genationaliseerd.