De Arabische luchtvaartmaatschappij Etihad Airways heeft vrijdag hulp gevraagd van een Duitse rechtbank in de strijd over luchtvaartrechten tussen de Verenigde Arabische Emiraten en Duitsland. 

De rechtbank stelde Etihad voorlopig in staat om vluchten samen met Air Berlin te blijven uitvoeren.

Etihad bezit ruim 29 procent van de aandelen Air Berlin en heeft sinds 2012 een zogeheten 'codeshare'-overeenkomst met die Duitse maatschappij.

Vooralsnog heeft de Duitse overheid echter geen toestemming gegeven voor de gezamenlijke vluchten in de komende winterdienstregeling, die zondag al ingaat. De rechter in Braunschweig verlengde de geldigheid van die overeenkomst vrijdag, op verzoek van Etihad, met twee weken.

Onderhandelingen

Volgens de Duitse overheid voorzien de huidige overeenkomsten met de Verenigde Arabische Emiraten momenteel niet in de mogelijkheid om vluchten te delen. De Arabische autoriteiten zijn het hier niet mee eens. Onderhandelingen tussen beide landen hebben de afgelopen tijd niets opgeleverd.

Volgens Etihad zijn al ruim 82.000 tickets verkocht voor de betreffende vluchten. Die gaan naar 29 bestemmingen in Europa, de Verenigde Staten en de Verenigde Arabische Emiraten.

Het Arabische bedrijf wees in een verklaring op de achtduizend banen die op de tocht staan bij Air Berlin, dat al lange tijd met verlies draait. Air Berlin werd de afgelopen jaren overeind gehouden met geld van grootaandeelhouder Etihad. Zonder overeenkomst over gezamenlijke vluchten komt die steun echter in gevaar.