Het Deense industriële conglomeraat A.P. Møller-Maersk heeft last van de zwakke groei van de wereldhandel. 

Daardoor vallen vooral de ontwikkelingen bij containervervoerder Maersk Line tegen, stelde het bedrijf vrijdag in een winstwaarschuwing voor het hele jaar.

Volgens Maersk ging de internationale markt voor containervervoer de afgelopen maanden nog sterker achteruit dan verwacht. Daarbij gingen de zaken gedurende het derde kwartaal en in oktober steeds slechter. Het bedrijf zag zich daardoor genoodzaakt de verwachting voor de winst in heel 2015 te verlagen.

Het concern rekent nu op een voor eenmalige posten aangepaste winst van ongeveer 3,4 miljard dollar (3 miljard euro), waarbij Maersk Line goed is voor circa 1,6 miljard dollar. Eerder werd gerekend op een resultaat van 4 miljard dollar, waaraan het containervervoer een bijdrage van zeker 2,2 miljard dollar zou leveren.

De nieuwe winstverwachting geeft aan dat Maersk nauwelijks een positief resultaat verwacht van de laatste drie maanden van 2015. In de eerste negen maanden bedroeg het onderliggende resultaat al bijna 3,1 miljard dollar, waarbij het derde kwartaal 662 miljoen dollar opleverde.