Caterpillar heeft in het derde kwartaal veel last gehad van de lage grondstofprijzen.

Die zorgden ervoor dat de investeringen in de mijnbouw- en energiesector afnamen, waardoor ook de vraag naar de producten van de Amerikaanse machinebouwer afnam. Daarnaast speelt de economische vertraging in China de onderneming parten.

Caterpillar gaf onlangs al een omzetalarm af en kondigde maatregelen aan om kosten te besparen. Dat zal leiden tot het verlies van vierduizend tot vijfduizend banen, zo bleek krap een maand geleden. Moeizame omstandigheden in vooral de mijnbouw- en energiesector werden toen al genoemd als reden; Caterpillar levert bijvoorbeeld enorme vrachtwagens voor de mijnbouw.

De winst van het bedrijf kelderde de afgelopen drie maanden ten opzichte van dezelfde periode een jaar eerder. Caterpillar zette een resultaat in de boeken van 368 miljoen dollar, waar vorig jaar nog iets meer dan een miljard dollar in de boeken werd verdiend. De kwartaalomzet zakte tot bijna 11 miljard dollar.

Caterpillar herhaalde de verwachting dat de omzet dit jaar op ongeveer 48 miljard dollar zal uitkomen. Wel werd de winstprognose neerwaarts bijgesteld. Caterpillar rekent nu op een winst per aandeel exclusief herstructureringskosten van circa 4,60 dollar per aandeel. Dat was eerder 5 dollar per aandeel.