Het Amerikaanse chemieconcern Dow Chemical heeft in het derde kwartaal flink meer winst gemaakt dan een jaar eerder, bij een lagere omzet.

Ruimere marges op de productie van plastic maakten de lastige marktomstandigheden op het gebied van producten voor de landbouw ruimschoots goed. Dat blijkt uit de resultaten die het Amerikaanse chemieconcern donderdag presenteerde.

De olieprijs is afgelopen jaar sterk gedaald en dat maakte het voor Dow goedkoper om grondstoffen in te slaan. De nettowinst kwam uit op een kleine 1,3 miljard dollar (ruim 1,1 miljard euro), tegen 852 miljoen dollar een jaar eerder.

Dows omzet pakte wel lager uit, omdat de goedkopere olie deels werd doorgerekend in de verkoopprijzen. Daarnaast werden de opbrengsten gedrukt door negatieve wisselkoerseffecten. De omzet liep 16 procent terug tot ongeveer 12 miljard dollar.

Het chemieconcern houdt alle opties voor zijn landbouwtak momenteel opnieuw onder de loep. Dit onderdeel maakt pesticiden en andere stoffen voor de landbouw en genetisch gemodificeerde zaden.

Ook maakte het bedrijf donderdag bekend dat het zijn belangen in twee samenwerkingsverbanden in Koeweit gaat terugbrengen. Dit moet extra geld in het laatje brengen, dat Dow weer kan gebruiken bij zijn focus op specialistische producten als plastic voor onder meer auto's en gemodificeerd maïszaad.