BE Semiconductor Industries (Besi) heeft de omzet in het derde kwartaal zien kelderen ten opzichte van een kwartaal eerder. Ook ten opzichte van dezelfde periode een jaar terug gingen de opbrengsten hard onderuit, door een verminderde vraag. 

Dat blijkt donderdag uit een handelsbericht van de toeleverancier aan de chipindustrie.

Besi realiseerde een kwartaalomzet van 72,1 miljoen euro. Dat is 31 procent minder dan in het tweede kwartaal en 30 procent minder dan in dezelfde verslagperiode vorig jaar. Ook het aantal orders zakte in, met 18,5 procent ten opzichte van het tweede kwartaal tot 74,9 miljoen euro.

Onder de streep zette Besi een winst neer van 6,3 miljoen euro. Topman Richard Blickman wees bij de financiële resultaten in een toelichting specifiek naar China. De economische afkoeling van de op een na grootste economie heeft een negatief effect op de mondiale chipsector. Ook te grote voorraden spelen een rol.

Besi denkt dat de omzet in het vierde kwartaal zich in een bandbreedte van tien procent krimp en tien procent groei zal bewegen, ten opzichte van het derde kwartaal. De brutomarge, die in de afgelopen periode 48,7 procent bedroeg, komt daarbij uit tussen 46 en 48 procent.