AkzoNobel heeft afgelopen kwartaal opnieuw de vruchten geplukt van zijn bezuinigingsoperaties. De winst steeg aanzienlijk, bij een omzet die iets hoger was dan in het derde kwartaal van 2014.

Dat maakte de verf- en chemicaliënproducent donderdag bekend.

Akzo zag de omzet vorig kwartaal met 2 procent stijgen, naar 3,8 miljard euro. De operationele winst ging met 30 procent omhoog naar 436 miljoen euro. De nettowinst trok met 39 procent aan naar 285 miljoen euro.

De omzet voldeed aan de verwachtingen van analisten, de operationele winst was iets hoger dan gemiddeld werd voorspeld.

Het concern wist afgelopen kwartaal ''ondanks moeilijke marktomstandigheden'' de winstgevendheid van al zijn onderdelen te verbeteren. Akzo ligt daardoor naar eigen zeggen op koers om de doelen voor 2015 te halen.

China

Het bedrijf ziet nog altijd geen tekenen van herstel in Europa, terwijl de ontwikkelingen in opkomende markten als Brazilië, China en Rusland zwak blijven. In Noord-Amerika ziet de verfgigant onveranderd een positieve trend.

Akzo boekte vorig kwartaal een stabiele omzet bij het onderdeel Decorative Paints, evenals bij het onderdeel dat specialistische chemicaliën maakt. De opbrengsten bij het onderdeel Performance Coatings gingen met 5 procent omhoog.

Akzo biedt aandeelhouders een interimdividend van 35 eurocent per aandeel. Dat is 6 procent meer dan een jaar eerder.