De grote Duitse woningverhuurder Deutsche Wohnen trekt het miljardenbod op zijn kleinere branchegenoot LEG Immobilien in.

Deutsche Wohnen denkt dat zijn aandeelhouders geen goedkeuring zullen geven aan een kapitaalverhoging die nodig is om de deal te laten slagen. Daarom streeft het die dan ook niet meer na, verklaarde het woensdagavond.

De stap van Deutsche Wohnen zorgt voor een nieuw hoofdstuk in een al tijden durende overnamegolf op de Duitse vastgoedmarkt. Het maakt volgens kenners de weg vrij voor Vonovia, de grootste woningverhuurder van het land, om opnieuw Deutsche Wohnen over te halen tot een samengaan.

Onlangs gaf Vonovia namelijk aan de nummer twee op de markt te willen kopen voor ongeveer 14 miljard euro. Dat bod werd naar de prullenbak verwezen als inadequaat. Bovendien zag Deutsche Wohnen toen nog meer in een fusie met LEG.

Pensioenuitvoerder

Destijds gaf de Nederlandse pensioenuitvoerder PGGM, een van de grootste aandeelhouders van Deutsche Wohnen, echter al aan meer te zien in een transactie met Vonovia. Vonovia heeft 370.000 appartementen in Duitsland, terwijl Deutsche Wohnen voornamelijk in Berlijn circa 144.000 locaties heeft.

De overnamegolf in de Duitse vastgoedbranche wordt onder meer gevoed door de lage rente, die het goedkoop maakt om geld te lenen. Vonovia wist daardoor zijn marktwaarde de afgelopen twee jaar ruimschoots te verdrievoudigen tot zo'n 1,4 miljard euro.

Ook Deutsche Wohnen is al langer op overnamepad. Het kocht eerder dit jaar voor bijna 1 miljard euro zijn Oostenrijkse concurrent Conwert Immobilien Invest. In 2013 werd GSW Immobilien ingelijfd voor zo'n 1,7 miljard euro.