Sportwagenbouwer Ferrari beleefde woensdag een sterk beursdebuut in New York. Het aandeel schoot op zijn eerste handelsdag omhoog.

De beursgang is onderdeel van de vorig jaar oktober aangekondigde plannen om de roemruchte Italiaanse sportwagenfabrikant af te splitsen van moederconcern Fiat Chrysler.

De afsplitsing moet begin volgend jaar worden afgerond. Fiat Chrysler wil de opbrengsten gebruiken om schulden af te lossen en om te investeren in de merken Jeep, Alfa Romeo en Maserati.

De aandelen Ferrari werden voor 52 dollar (bijna 46 euro) per stuk naar de beurs gebracht en openden op 60 dollar. Het beroemde autobedrijf stond in zijn eerste handelsminuten, omstreeks 15.55 uur (Nederlandse tijd) bijna 12 procent hoger op 58,20 dollar. Later zakte de koers weer richting de 57 dollar.

Ferrari brengt 17,2 miljoen aandelen naar de beurs. Het aandeel Ferrari krijgt van beursbedrijf NYSE de beurscode RACE mee.

Ferrari wil de jaarlijkse verkoop van wagens verhogen van zevenduizend auto's naar negenduizend in 2019. De verkoopaantallen zouden niet verder moeten stijgen, om de exclusiviteit van het merk niet in gevaar te brengen.

"De kern van het merk is de intieme relatie tussen ons en de klant. Het zou bijna suïcidaal zijn om te proberen de volumes te vergroten ten koste van die band", zei ceo van Fiat Chrysler Sergio Marchionne tegen de Amerikaanse televisiezender CNBC.