De Amerikaanse beurzen zijn woensdag lager gesloten.

Wel herstelde de farmaceutische sector wat van een flinke afstraffing, die ontstond na berichten over omzetfraude bij farmacieconcern Valeant. Beleggers verwerkten verder een stroom aan bedrijfsresultaten en de beursgang van sportwagenmerk Ferrari.

De Dow-Jonesindex eindigde de handelsdag 0,3 procent lager op 17.168,61 punten. De S&P 500-index daalde 0,6 procent tot 2018,94 punten terwijl schermenbeurs Nasdaq 0,8 procent verloor tot 4840,12 punten.

Valeant verloor ruim 19 procent. Volgens Citron Research, een website die wordt geleid door een shortseller (iemand die speculeert op koersdalingen), fraudeert de onderneming met zijn omzetcijfers.

Geheim dochterbedrijf

Er zou een geheime relatie bestaan tussen Valeant, dochterbedrijf Philador en een klant van Philador met de naam R&O Pharmacy. Citron denkt dat Philador en R&O één en dezelfde zijn, waardoor Valeant zijn producten verscheept naar een eigen tak en daarbij wel opbrengsten in de boeken zet.

Valeant noemde de beschuldigingen in een verklaring onjuist. Dat commentaar zorgde voor enig herstel van de koers die eerder nog tot zo'n 40 procent was gekelderd. Ook branchegenoten als Endo en Mallinckrodt toonden daarna wat herstel, maar wisten met minnen van 13,3 procent en 5,6 procent de verliezen niet weg te poetsen.

Ferrari

Ferrari beleefde een spetterende eerste beursdag. De roemruchte autobouwer maakte zijn handelsdebuut voor 52 dollar per aandeel en eindigde de dag 5,8 procent hoger op 55 dollar. Tussentijds werd een niveau van 60,97 dollar per aandeel aangetikt.

Vliegtuigbouwer Boeing (plus 1,7 procent) verhoogde zijn winstprognose en autofabrikant GM (plus 5,8 procent) hield zijn resultaat op peil ondanks forse kosten rond een aantal terugroepacties. Uitzender Manpower (min 3 procent) en frisdrankfabrikant Coca-Cola (min 0,2 procent) hadden flink last van de dure dollar, maar presteerden beter dan analisten voorzagen.

Chipindustrie

Beleggers konden ook reageren op overnamenieuws. Zo maakte Lam Research bekend de dienstverlener aan de chipindustrie KLA-Tencor in te willen lijven voor 10,6 miljard dollar (9,3 miljard euro). Lam won 1,1 procent en KLA-Tencor bijna 19 procent. Verder neemt de fabrikant van opslagapparaten Western Digital (min 4,6 procent) voor ongeveer 19 miljard dollar de producent van geheugenchips SanDisk (plus 2,1 procent) over.

De euro was 1,1339 dollar waard, tegen 1,1344 dollar bij het Europese slot. Een vat Amerikaanse olie kostte 2,4 procent minder op 45,16 dollar. De prijs van Brentolie daalde 1,8 procent naar 47,84 dollar per vat.