De Europese beursgraadmeters zijn woensdag hoger gesloten.

Marktspeculatie over uitbreidingen van economische steunprogramma's in onder meer Europa, in aanloop naar het rentebesluit van de Europese Centrale Bank, stuwden het sentiment. Uitgeefconcern Pearson ging in Londen keihard onderuit na een winstalarm.

De AEX-index op Beursplein 5 eindigde 0,6 procent hoger op 449,78 punten. De Midkap klom 0,8 procent tot 678,20 punten. De beurzen in Parijs en Frankfurt stegen respectievelijk 0,5 procent en 0,9 procent. Londen steeg 0,1 procent.

In de Britse hoofdstad raakte Pearson 16 procent van zijn beurswaarde kwijt. De verkoop van de titels Financial Times (FT) en The Economist en negatieve wisselkoerseffecten drukken volgens het bedrijf op het resultaat. De winstverwachting voor het hele jaar werd daarom naar beneden toe bijgesteld.

TNT

TNT behoorde opnieuw tot de kopgroep in de AEX met een winst van 2 procent, na de formele bevestiging dat Brussel geen bezwaren heeft tegen de overname door het Amerikaanse Fedex.

De pakketvervoerder won een dag eerder al 10 procent door mediaberichten dat de overname groen licht zou krijgen. Postbezorger PostNL, die een groot belang heeft in TNT, steeg in de MidKap 1,5 procent.

ASML

ASML was in de hoofdindex aan het Damrak de lijstaanvoerder en dikte 3,4 procent aan. In de Midkap klom sectorgenoot ASMI 6,7 procent. Het aandeel van het geplaagde Macintosh, de uitbater van schoenen- en kledingwinkels als Dolcis, Manfield en Scapino, ging verder onderuit (min 7,6 procent) en sloot voor het eerst onder de 1 euro.

In Zürich zakte Credit Suisse 3,8 procent. De Zwitserse bank zag de kwartaalwinst dalen en wil omgerekend 5,5 miljard euro ophalen om de balans te versterken. De Zwitserse zadenhandelaar Syngenta ruim 6 procent na het vertrek van topman Mike Mack.

De euro was 1,1344 dollar waard, tegen 1,1350 dollar bij het Europese slot op dinsdag. Een vat Amerikaanse olie kostte 1,6 procent minder op 45,55 dollar. De prijs van Brentolie daalde 1 procent naar 48,21 dollar per vat. Uit cijfers van het Amerikaanse ministerie van Energie bleek dat de olievoorraden vorige week flink zijn toegenomen.