De aandelenbeurs in Tokio is woensdag stevig hoger gesloten. Een lager dan verwachte Japanse exportgroei wakkerde de hoop op meer steunmaatregelen van de Bank of Japan aan.

 De Japanse centrale bank vergadert eind volgende week opnieuw over het monetaire beleid. De Nikkei eindigde met een winst van 1,9 procent op 18.554,28 punten.

De Japanse export groeide vorige maand met 0,6 procent. Dat is het laagste tempo in meer dan een jaar tijd. Economen hadden gerekend op een toename van de uitvoer met 3,8 procent. De trage exportgroei wordt veroorzaakt door de afkoelende economie van China, de belangrijkste handelspartner van Japan. De import nam met meer dan 11 procent af.

Elders in het Verre Oosten lieten de beursgraadmeters een gemengd beeld zien. In China daalde de Shanghai Composite tussentijds 1,5 procent en de All Ordinaries in Sydney kreeg er 0,2 procent bij. De beurs in Hongkong was gesloten vanwege een nationale feestdag.

De Kospi in Seoul klom 0,2 procent. LG Electronics boekte met een winst van ruim 14 procent de sterkste koersstijging sinds 2008. Beleggers reageerden verheugd op het nieuws dat de Amerikaanse automaker General Motors het Zuid-Koreaanse LG heeft uitgekozen om de onderdelen te leveren voor de nieuwe generatie elektrische auto's.