ABN Amro heeft de goedkeuring van de Europese Centrale Bank (ECB) gekregen om naar de beurs te gaan. 

Dat meldt Het Financieele Dagblad (FD) dinsdag op basis van ingewijden. 

Doordat de Europese toezichthouder zijn verklaring van geen bezwaar heeft afgegeven, volgt aan het eind van deze week of de week erop de formele aankondiging dat de staatsbank naar de beurs wordt gebracht, zo verwacht het FD

Een woordvoerder kon tegenover NU.nl niets zeggen over de berichtgeving. De bank mag van de toezichthouder geen mededelingen doen over het proces, aldus een woordvoerder. 

De ECB kijkt naar twee onderdelen. Het eerste onderdeel bestaat uit drie criteria. De stabiliteit van de bank moet in orde zijn, de bedrijfsvoering moet gezond zijn en de beursgang van ABN Amro moet de stabiliteit van de financiële sector niet verstoren.

Beschermingsconstructie

Daarnaast moet de ECB toestemming geven voor de gekozen beschermingsconstructie. Die bestaat uit de Stichting Administratiekantoor Continuïteit ABN Amro Group. De stichting, ook stak genoemd, geeft vervolgens certificaten uit van gewone aandelen ABN. 

Tijdens aandeelhoudersvergaderingen krijgen certificaathouders stemrecht, net zoals gewone aandeelhouders dat hebben. Maar in 'oorlogstijd' kan de stichting tijdelijk voor een maximale periode van twee jaar het stemvolmacht van certificaathouders intrekken. 

Opbrengst

Jeroen Dijsselbloem, als minister van Financiën de enige aandeelhouder van de bank, is nog steeds voornemens om ABN Amro in delen van 20 tot 30 procent naar de beurs te brengen. Dijsselbloem verwacht een minimale opbrengst van 15 miljard euro. 

De Staat nationaliseerde ABN Amro in 2007. In eerste instantie betaalde de overheid 16,8 miljard euro. Het totaal bedrag om de bank overeind te houden staat inmiddels op 21,66 miljard euro.