De stevige daling van de olie- en gasprijzen heeft de Amerikaanse oliedienstverlener Halliburton afgelopen kwartaal weer hard geraakt.

Het bedrijf leed een kwartaalverlies terwijl de omzet kelderde, blijkt maandag.

Halliburton is 's werelds grootste dienstverlener op het gebied van schalieproductie. Die relatief dure techniek om olie en gas uit de grond te halen is bij het huidige prijsniveau nauwelijks rendabel.

Een jaar geleden nog wel, toen leverde olie nog bijna twee keer zoveel op als nu. Veel bedrijven hebben daarom hun investeringen fors teruggeschroefd. Ook de prijzen die Halliburton kan vragen, staan al enige tijd sterk onder druk.

Halliburton zette een verlies in de boeken van 54 miljoen dollar, tegen een winst van 1,2 miljard dollar een jaar geleden. De omzet ging van 8,7 miljard dollar naar bijna 5,6 miljard dollar. Om de forse dip in de markt beter het hoofd te kunnen bieden, wil Halliburton de krachten bundelen met branchegenoot Baker Hughes.

Om toestemming te krijgen voor die aangekondigde fusie, waarmee een kleine 35 miljard dollar gemoeid is, moeten wel onderdelen worden verkocht. Anders krijgt het fusiebedrijf een te dominante marktpositie.

Dat verkoopproces is nu gaande. Baker Hughes opent de boeken op 21 oktober.