De Duitse toezichthouder Kraftfahrt-Bundesamt (KBA) gaat Volkswagen dwingen ten minste 2,4 miljoen auto's terug te roepen in Duitsland vanwege de manipulatie van milieutests.
 

Dat heeft een woordvoerder van het Duitse verkeersministerie donderdag bevestigd na berichtgeving van de Duitse krant Bild.

"Wij roepen de auto's terug", zegt een woordvoerder van de Duitse autoriteit. Eerder schreef Bild dat KBA een verzoek van Volkswagen om auto's vrijwillig terug te laten brengen had afgewezen.   

Volkswagen is al van plan om elf miljoen auto's terug te roepen naar de garage omdat die voertuigen rondrijden met software die knoeit met de uitstoot van schadelijke stoffen, zo bleek uit onderzoek in de Verenigde Staten.

Woensdag kwam aan het licht dat het autoconcern de zogeheten sjoemelsoftware ook in nieuwe voertuigen had geïnstalleerd.

Video: Duitsland eist verplichte terugroepactie Volkswagen

Duitsland eist verplichte terugroepactie Volkswagen
Duitsland eist verplichte terugroepactie Volkswagen

Software-update,

De eerste auto's moeten begin volgend jaar terug naar de garage, zei verkeersminister Alexander Dobrindt in een toelichting. De KBA zal de voortgang van de terugroepactie nauwlettend in de gaten houden, aldus de bewindsman. Hoe lang de operatie gaat duren is niet bekend.

Wat Volkswagen precies gaat aanpassen, is evenmin duidelijk. Bij sommige modellen gaat het naar verluidt alleen om een software-update, bij andere auto's zouden ook motoronderdelen vervangen moeten worden. Dobrindt zei dat het bedrijf uiterlijk eind november met gedetailleerde plannen moet komen.

Volkswagentopman Matthias Müller liet in een brief aan de verkeersminister weten dat de terugroepmaatregelen eind november bij de KBA worden ingediend.

Concreet begint de actie in januari, en deze kan uitlopen tot na 2016, aldus de bestuurder. Hij gaf daarbij ook aan dat een gecoördineerde terugroepactie in heel Europa in het beste belang van de klanten is. ''De beslissing van de KBA kan daarvoor de basis zijn'', aldus Müller.

Volkswagen benadrukt nog dat de wagens technisch veilig zijn en dat er gewoon mee kan worden gereden. Gebruikers zullen de komende weken en maanden worden geïnformeerd.