USG People heeft een kredietovereenkomst van 500 miljoen euro, die volgend jaar zou aflopen, vervroegd overgesloten. 

De nieuwe overeenkomst voor 450 miljoen euro met gunstigere voorwaarden heeft een looptijd van vijf jaar, meldde de uitzender donderdag. Het bedrijf voorziet een positief effect op de nettowinst in het vierde kwartaal omdat de financieringslasten afnemen.

De verlaging van de kredietfaciliteit houdt verband met een afgenomen leenbehoefte. De overeenkomst met zes grote banken bevat wel opties om de looptijd te verlengen met maximaal twee keer een jaar en het beschikbare bedrag te verhogen met 150 miljoen euro.

USG People is al langer bezig de balans te versterken. Het bedrijf loste op 23 september al een achtergestelde lening van 60 miljoen euro vervroegd af. In de maand daarvoor verkocht het bedrijf langlopende vorderingen van bij elkaar 30 miljoen euro op de Franse overheid aan een financiële instelling.

Analisten

USG People kan kosten besparen en zijn winst opvoeren dankzij de verbetering van zijn financieringsstructuur. Dat stelden analisten van ING en KBC donderdag.

ING verwacht zijn prognose voor de winst per aandeel van USG in 2016 met 3 procent te kunnen verhogen dankzij de nieuwe afspraken. KBC voorziet kostenbesparingen, en verwacht dat de 'leverage ratio' omlaag kan. De Belgische bank sprak van een zeer welkome stap.

Beide banken handhaafden hun koopadvies voor het aandeel USG. Dat prijkte donderdag na ruim een uur handel bovenaan de positieve MidKap-index (plus 0,6 procent). De uitzender boekte een koerswinst van 3,2 procent tot 11,82 euro.