Bank of America heeft in het derde kwartaal een forse winst geboekt, mede dankzij kostenbesparingen. Een jaar geleden schreef het bedrijf nog rode cijfers. 

Woensdag bleek dat de op een na grootste Amerikaanse bank minder geld opzij hoefde te zetten voor juridische geschillen.

Onder de streep resteerde 4,5 miljard dollar (bijna 4 miljard euro), tegen een nettoverlies van 232 miljoen dollar in het derde kwartaal van 2014.

De baten daalden licht, van 21,4 miljard dollar naar 20,9 miljard dollar. De afname was vrijwel geheel te wijten aan de aanpassing van de marktwaarde van de schuldenportefeuille van de bank.

Rechtszaken

Bestuursvoorzitter Brian Moynihan was het merendeel van zijn vijf jaar aan de top bezig met de afwikkeling van rechtszaken rond bedrijven die voor zijn aantreden werden overgenomen.

Zo waren er zaken over dubieuze hypotheekverkopen rond het ingelijfde Countrywide Financial en Merrill Lynch, die voor meer dan 70 miljard dollar werden geschikt.

Wells Fargo

Ook branchegenoot Wells Fargo opende de boeken over het derde kwartaal. De grootste bank ter wereld als het gaat om de marktwaarde, voerde zijn nettowinst met 1,2 procent op tot 5,8 miljard dollar.

Wells Fargo gebruikte de aanzwellende (spaar)tegoeden, met 250 miljard dollar in de afgelopen drie jaar, om onderdelen van tal van concerns te kopen. Die aankopen gaven de baten van de bank, die met 3 procent stegen tot 21,9 miljard dollar, een impuls.