Softwarebedrijf SAP heeft in het derde kwartaal zijn winst en omzet zien groeien, gestuwd door goede prestaties bij zijn cloud-diensten. 

Dat bleek dinsdag. Het Duitse technologieconcern profiteerde ook van de hernieuwde vraag naar zijn financieel managementsoftware.

SAP realiseerde een operationele winst van 1,6 miljard euro, 19 procent meer dan een jaar eerder. De opbrengsten dikten met 17 procent aan tot bijna 5 miljard euro. Daarmee wist het concern de verwachtingen van marktkenners te verslaan. Die rekenden in doorsnee op een resultaat van 1,5 miljard euro en een omzet van 4,9 miljard euro.

De omzet uit cloud-abonnementen en ondersteunende diensten meer dan verdubbelde in het kwartaal tot 600 miljoen euro. De opbrengsten uit softwarelicenties, die in de hele sector onder druk staan, stegen met 4 procent tot iets meer dan een miljard euro.

Financieel topman Luka Mucic zei in een verklaring dat zowel de groei van cloud-diensten als licenties ''vooral gedreven werden door perfecte resultaten in volwassen markten´'. In opkomende markten is de markt zwaarder.

SAP herhaalde dinsdag zijn financiële doelstellingen voor 2015, waaronder een operationele winst tussen de 5,6 miljard euro en 5,9 miljard euro. De onderneming kondigde ook aan het Franse softwarebedrijf Multiposting over te nemen, voor een onbekende som geld.