De twee grootste bierbrouwers ter wereld, Anheuser-Busch InBev en SABMiller, hebben overeenstemming bereikt over een fusie. Een kort profiel van SABMiller, het Brits-Zuid-Afrikaanse moederbedrijf van onder meer Grolsch.

AB InBev biedt 44 pond per aandeel voor het Brits-Zuid-Afrikaanse moederbedrijf van Grolsch, te voldoen in contanten en eigen aandelen. Daarmee wordt SABMiller in totaal gewaardeerd op 70,6 miljard pond (95,3 miljard euro).

Hoofdkantoor: Londen

Beursnoteringen: in Londen en in Johannesburg

Opgericht: in 1895 in Johannesburg als South African Breweries (SAB). In de tweede helft van de vorige eeuw groeide het bedrijf flink in eigen land. Na het einde van de apartheid in Zuid-Afrika begon de brouwer in de jaren negentig ook sterk uit te breiden in de rest van de wereld. In 2002 kocht SAB de Amerikaanse Miller Brewing Company en in 2008 het Nederlandse Koninklijke Grolsch. Nu is het een van de grootste bierbrouwers ter wereld.

Merken: meer dan tweehonderd verschillende bieren. Naast Grolsch onder meer ook Pilsner Urquell, Peroni, Foster's en Dorada. Verder maakt SABMiller tegenwoordig ook frisdranken en is het bedrijf een van 's werelds grootste bottelaars van Coca-Cola.

Verkopen: in het afgelopen boekjaar dat liep tot eind maart verkocht SABMiller in totaal 324 miljoen hectoliter bier en andere dranken. Daarmee was het concern goed voor een omzet van 26,3 miljard dollar (23,4 miljard euro) en een bedrijfsresultaat (ebitda) van 6,4 miljard dollar. Naar eigen zeggen brengt SABMiller elke minuut wereldwijd meer dan 140.000 flesjes bier aan de man.

Medewerkers: 69.000 in meer dan 80 landen.