Op de effectenbeurzen in China werden maandag flinke winsten geboekt. De hoop dat de correctie op de Chinese markten achter de rug is en speculatie op nieuwe steunmaatregelen door Peking hielpen de koersen vooruit. 

De hoofdindex in Shanghai noteerde tussentijds ruim 3 procent in de plus en de kleinere Shenzhen Composite dikte 3,2 procent aan.

De Chinese overheid vergadert later deze maand over het dertiende vijfjarenplan en beleggers hopen dat de politieke leiders nieuwe maatregelen zullen aankondigen om de economische groei aan te jagen. Daarnaast liet een centrale bankier weten dat de beurscorrectie bijna over is en dat de impact van de dalende aandelenkoersen op de economie beperkt is gebleven.

De andere beurzen in het Verre Oosten lieten een gemengd beeld zien. In Hongkong steeg de Hang Seng-index 1 procent.

De handel in het aandeel Glencore, dat ook een notering heeft in Hongkong, werd stilgelegd in afwachting van informatie over de verkoop van activiteiten van het grondstofbedrijf in Australië en Chili. De Kospi in Seoul steeg 0,1 procent. De All Ordinaries in Sydney zakte 0,9 procent en staakte een vijfdaagse winstreeks.

In Japan was de beurs gesloten vanwege een nationale feestdag.