Steeds meer Nederlandse beursgenoteerde bedrijven hebben een dominante aandeelhouder die meer dan tien procent van de aandelen in handen heeft. Door deze aandeelhouders zijn organisaties beter beschermd tegen vijandelijke overnames dan gedacht.

Dat meldt de Volkskrant zaterdag op basis van eigen onderzoek.

Bijna driekwart van de 96 bedrijven heeft een aandeelhouder aan boord die goed is voor meer dan tien procent van de aandelen. Bij bijna de helft van de bedrijven gaat het om een partij die meer dan twintig procent in handen heeft.

Naast deze dominante aandeelhouders hebben veel Nederlandse bedrijven een beschermingswal van speciale stichtingen met extra stemrecht om een eventuele vijandelijke overname af te slaan.

Een bekende dominante aandeelhouder is bijvoorbeeld Charlène de Carvalho-Heineken, die via een speciale getrapte constructie controle uitoefent op het bierbedrijf. Naast Heineken hebben ook Randstad, ASML en Van Lanschot een dominante aandeelhouder.

De Volkskrant heeft onderzoek gedaan naar aandeelhouders die meer dan 3 procent aan belangen hebben in Nederlandse beursgenoteerde bedrijven en die gemeld moeten worden bij toezichthouder AFM.