De aandelenbeurs in Tokio is vrijdag met een stevige winst geëindigd.

Beleggers trokken zich op aan de hogere slotstanden op Wall Street, waar uit de notulen van de Federal Reserve (Fed) bleek dat de rente in de Verenigde Staten voorlopig nog niet zal worden verhoogd. De Nikkei sloot 1,6 procent in de plus op 18.438,67 punten. De Japanse hoofdindex won deze week 4 procent.

Bij de bedrijven ging zwaargewicht Fast Retailing bijna 10 procent onderuit. De eigenaar van de Japanse winkelketen Uniqlo miste zijn winstdoelstelling voor zijn gebroken boekjaar. Het concern rapporteerde een operationele winst van 164,5 miljard yen (1,22 miljard euro), ruim onder de doelstelling van 200 miljard yen.

Elders in het Verre Oosten gingen de beursgraadmeters ook omhoog. In Hongkong dikte de Hang Seng-index 1,3 procent aan en de All Ordinaries in Sydney kreeg er ook 1,3 procent bij.

De Australische beurs boekte de vijfde winstbeurt op rij, dankzij herstel onder de olie- en grondstofbedrijven. In China, waar de beurzen een verkorte handelsweek kenden, noteerde de Shanghai Composite tussentijds ruim 1 procent hoger. De beurzen in Zuid-Korea en Taiwan waren gesloten vanwege nationale feestdagen.