Bill Gross meent honderden miljoenen dollars tegoed te hebben van Pacific Investment Management Co (Pimco).

De 'obligatiekoning' werd in september vorig jaar ontslagen door de vermogensbeheerder en obligatiebelegger waarvan hij in 1971 aan de basis stond. Volgens Gross werd hij de deur uitgewerkt door een ''managerskliek'' die uit was op een grotere bonus.

''Gedreven door een honger naar macht, inhaligheid en een vurige wens om er financieel beter van te worden, spande een groep managers samen om Gross het bedrijf uit te werken en zijn winstaandeel in te pikken'', stelde de advocaat van Gross in de aanklacht die werd ingediend bij de rechtbank in Santa Ana.

''Hun ongepaste, oneerlijke en onethische gedrag moet aan de kaak worden gesteld.''

Arbeidsovereenkomst

De inmiddels 71-jarige Gross eist vanwege de ''onrechtmatige beëindiging'' van zijn arbeidsovereenkomst honderden miljoenen. Hij rekende op een bonus van 250 miljoen dollar in 2014, waarvan het merendeel zou worden toegekend in de tweede helft van dat jaar. Pimco weigerde hem naar rato te betalen omdat Gross een paar dagen voor het verstrijken van het derde kwartaal op de keien kwam te staan. Het bedrijf claimt dat zijn vertrek Pimco opzadelde met een verlies van 200 miljoen dollar.

Gross beschikt over een vermogen van 2 miljard dollar. Hij gaf aan dat het geld dat hij krijgt bij een overwinning in de zaak zal weggeven aan goede doelen.