De directie van Air France moet de rug recht houden en de reorganisatie doorzetten.

Minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën zei dat dinsdag tegen nieuwszender RTL Z. Hij reageert op Franse protesten tegen het verdwijnen van 2.900 banen bij Air France.

Dijsselbloem zegt dat hij zich daar grote zorgen over maakt. Volgens hem is het van groot belang dat de partner van KLM orde op zaken stelt.

''Er zal drastisch bespaard moeten worden op de kosten en er zullen moeilijke keuzes moeten worden gemaakt. De radicale vakbonden hebben tot nu toe alles afgewezen maar ik doe een oproep aan de directie van Air France om de rug recht te houden en de reorganisatie echt door te zetten.''

Dijsselbloem zei dat KLM al veel stappen heeft gezet. Het concern van Air France en KLM zal keuzes moeten maken om concurrerend te worden met de grote luchtvaartmaatschappijen en de echte prijsvechters in de markt, aldus de minister, die namens de Staat 6 procent van de aandelen KLM bezit.

Geen nieuwe ontslagen

Staatssecretaris Wilma Mansveld (Infrastructuur) zegt dinsdag tegen het AD dat ze geen verdere ontslagrondes bij KLM verwacht. "Op dit moment verwacht ik niets voor KLM, omdat ze in Frankrijk hebben aangegeven dat ze hier al een aantal stappen hebben gezet", zegt de staatssecretaris.

Ze vindt het noodzakelijk dat er bij Air France een goede reorganisatie wordt uitgevoerd. "Mijn hoop is dat ze er daar goed uitkomen. Dat is in het belang van heel Air France-KLM."

Mansveld snapt dat er tussen de Franse vakbeweging en Air France spanningen zijn ontstaan, maar ze keurt de uit de hand gelopen protesten van maandag af. "Ik vind het toch wel erg als je collega's zonder bovenkleren de hekken over moeten. Dat kan echt niet", citeert het AD.

Personeelszaken

Dinsdag werd ook bekend dat een belangrijke adviseur van de Franse premier Manuel Valls in januari de zware portefeuille personeelszaken in de directie van Air France overneemt.

De zittende directeur Xavier Broseta werd maandag mishandeld door werknemers die boos waren over een aangekondigde reorganisatie.

De benoeming van Gilles Gateau heeft niet direct te maken met dat incident, zegt een woordvoerder van de premier tegen persbureau Bloomberg. Het besluit zou al enkele maanden geleden zijn genomen.

"Ik wens hem succes, want de baan is duidelijk een lastige", aldus minister van Sociale Zaken Marisol Touraine op de Franse radio.

Belaagd

Broseta werd maandag belaagd toen werknemers het hoofdkantoor binnendrongen. Daar werd de ondernemingsraad ingelicht over de nieuwe reorganisatie. De ingreep is noodzakelijk omdat Air France nog altijd verlies lijdt, en de piloten weigeren mee te werken aan maatregelen om de productiviteit te verhogen.

Op televisiebeelden was te zien hoe Broseta half ontkleed op de vlucht sloeg en door lijfwachten in veiligheid moest worden gebracht. Vijf bestuurders van Air France hebben, in navolging van het bedrijf zelf, besloten aangifte te doen. De Franse politie en de openbare aanklager hebben de zaak in onderzoek.

Video: Franse premier wil zware straffen voor belagers

'Zware straf voor belagers directie Air France'
'Zware straf voor belagers directie Air France'