Een als activistisch bekendstaande investeerder ziet brood in General Electric (GE). Hedgefonds Trian heeft een belang genomen in de Amerikaanse industriereus.

Trian laat maandag weten dat het voor 2,5 miljard dollar aan aandelen in GE heeft gekocht. Dat komt neer op een belang van bijna 1 procent.

rian wordt geleid door Nelson Peltz en Ed Garden. Beide bestuurders zijn volgens het fonds oude bekenden van GE-topman Jeff Immelt. Zij vinden dat de onderneming een gedurfde transformatie ondergaat waar de aandeelhouders in de toekomst de vruchten van gaan plukken. De markt onderschat de mogelijkheden, meent Trian.

GE bespaart fors op de kosten en is daarnaast bezig zich toe te leggen op zijn industriële activiteiten. Financiële onderdelen worden grotendeels verkocht. Volgens zakenkrant The Wall Street wil Trian dat het bedrijf daarmee doorgaat, en er zelfs een schepje bovenop doet.

De financiële activiteiten hielpen GE jarenlang om zijn producten makkelijker aan de man te brengen. Zo konden klanten kredieten afsluiten om bijvoorbeeld machines of medische apparatuur aan te schaffen. Tijdens de financiële crisis brachten de bancaire activiteiten het concern echter in grote moeilijkheden.

Activistische investeerders proberen met een klein belang grote veranderingen door te voeren bij bedrijven waarvan de financiële prestaties of de beurskoers te wensen overlaten. Vaak eisen zijn ook directe invloed via een bestuurszetel, maar daarvan is bij GE geen sprake, aldus Trian.

Het aandeel GE is sinds Immelt in 2001 aantrad als topman meer dan 35 procent in waarde gedaald. Gemiddeld gingen de beurskoersen op Wall Street in diezelfde periode met bijna 80 procent omhoog. Trian spreekt van een ''verloren decennium''.