Het Britse publiek kan volgend jaar met korting een stukje Lloyds kopen. De regering wil volgend jaar voor minstens 2 miljard pond (2,7 miljard euro) aan aandelen in de genationaliseerde bank slijten aan particuliere beleggers.

Dat maakte het ministerie van Financiën maandag bekend. Kleine beleggers krijgen een korting van 5 procent op de dan geldende marktprijs. Wie langer dan een jaar aandeelhouder blijft, ontvangt bovendien per tien aandelen één bonusaandeel. De opbrengst wordt gebruikt om de staatsschuld te verlagen.

Belangstellenden die zich inschrijven voor een bedrag onder de 1000 pond krijgen voorrang. Op die manier wil de regering ervoor zorgen dat aandelen ook echt terecht komen bij kleine beleggers. Tot dusver verkocht de overheid alleen pakketten aandelen aan institutionele beleggers.

Lloyds werd in 2008 grotendeels genationaliseerd, nadat de bank door de kredietcrisis in grote moeilijkheden was geraakt. In ruil voor vele miljarden financiële steun kreeg de overheid een belang van zo'n 41 procent. Dat is de afgelopen twee jaar gestaag afgebouwd tot iets minder dan 12 procent.

Londen moest destijds ook ingrijpen om Royal Bank of Scotland (RBS) van de ondergang te redden. Die bank had zich vlak voor de crisis in alle hevigheid losbarstte extra risico's op de hals gehaald door de zakelijke tak van ABN Amro te kopen. RBS is nog altijd voor bijna driekwart in staatshanden.