TNT heeft last van economische tegenwind in onder meer Brazilië, China en Australië. Ook in Frankrijk staat de winstgevendheid onder druk. 

De operationele winst, gecorrigeerd voor eenmalige posten, zal mede daardoor in het derde kwartaal waarschijnlijk flink lager uitvallen dan een jaar eerder.

Dat maakte de pakketvervoerder maandag bekend, voorafgaand aan een buitengewone aandeelhoudersvergadering waarin een overnamebod van de Amerikaanse branchegenoot FedEx wordt toegelicht. De derdekwartaalcijfers worden op 26 oktober gepubliceerd.

TNT zegt wel voortgang te hebben geboekt met zijn meerjarige kostenbesparingsprogramma. Ook de investeringen voor dit jaar liggen op koers. Het bedrijf beschouwt 2015 als een ''uitdagend overgangsjaar''. Vanaf volgend jaar wordt een verbetering voorzien.

Reorganisatie

Het duurt daarna nog zeker twee jaar voor TNT ten volle profiteert van de ingrijpende reorganisatie die momenteel wordt doorgevoerd. In de tussentijd hoopt het bedrijf de overname door FedEx te hebben voltooid. Daar moet dan nog wel toestemming voor worden gegeven door de Europese Commissie.

Brussel onderzoekt nog of de overname de concurrentie op de Europese markt voor pakketbezorging niet te veel inperkt. Bij een eerder voorgestelde combinatie van TNT met het eveneens Amerikaanse UPS oordeelde de mededingingswaakhond dat dit wel het geval was.

De top van het bedrijf stelde maandag dat er geen enkele reden is om aan te nemen dat Brussel de overname door FedEx blokkeert. Bestuursvoorzitter Tex Gunning zei dat hij er nog altijd van uitgaat dat de transactie in de eerste helft van volgend jaar kan worden afgerond.

Overname

Bepalend voor de aandelenkoers blijft de overname van het bedrijf door FedEx, schrijven analisten van ING en KBC maandag in reactie op het bericht van TNT. 

ING gaat er vanuit dat de winst, waarvan TNT meldt dat die in het derde kwartaal waarschijnlijk fors lager is uitgevallen dan een jaar eerder, nog altijd min of meer zal voldoen aan de verwachtingen van analisten. Wel roept een en ander de vraag op of de voorspelde verbetering in de tweede jaarhelft ten opzichte van de eerste nog haalbaar is.

KBC merkt daarbij op dat de 'investment case' voor TNT gedomineerd wordt door de vraag of de overname door FedEx doorgaat.