Grandvision neemt de Amerikaanse optiekketen For Eyes over.

Dat maakt het bedrijf maandag bekend, zonder de overnamesom te vermelden.

For Eyes heeft 116 eigen winkels, voornamelijk in grote Amerikaanse steden en heeft circa duizend mensen in dienst. De omzet bedroeg vorig jaar zo'n 100 miljoen dollar. Grandvision verwacht de overname in het vierde kwartaal af te ronden.

GrandVision heeft met de acquisitie van For Eyes in de Verenigde Staten een prima overname gedaan, constateerd de Rabobank.

De marktvorsers benadrukken dat de overname circa 3 procent aan omzet toe zal voegen in 2016. Belangrijker is dat het concern er een platform voor uitbreiding mee krijgt in de attractieve groeiende Amerikaanse markt.

De grootste optiekmarkt ter wereld met een geschatte retailomzet van circa 29 miljard dollar groeit mogelijk met zo'n 26 procent tot 2019, merkt Rabobank op.

Amerikaanse markt

In de zeer gefragmenteerde Amerikaanse markt hebben de topketens circa 16 procent in handen, terwijl de onafhankelijke ketens een marktaandeel hebben van 54 procent.

Als For Eyes is geïntegreerd is er dus substantiële ruimte om marktaandeel te winnen via winkelopeningen en ´add-on'-overnames, voorziet Rabobank. Daar komt bij dat For Eyes niet met een franchise-constructie werkt, waardoor integratie van de onderneming 'prettiger' is.

Rabobank hanteert een buy-advies op Grandvision, dat maandag omstreeks 10.10 uur 1,1 procent hoger stond op 23,40 euro.