De aandelenbeurzen in New York zijn vrijdag met winst de handel uitgegaan. Beleggers legden het teleurstellende banenrapport en slechte cijfers over de fabrieksorders naast zich neer. Daar zag het in eerste instantie echter niet naar uit.

De Dow-Jonesindex sloot uiteindelijk 1,2 procent hoger op 16.472,37 punten. De S&P 500 won 1,4 procent tot 1951,36 punten en de Nasdaq ging 1,7 procent omhoog tot 4707,77 punten.

Tegenvallende berichten over de banengroei en de fabrieksorders zorgden kort na de openingsbel voor forse verliezen. Vooral het maandelijkse banenrapport is van grote invloed op het rentebeleid van de Fed. Deze maand en in december vinden beleidsvergaderingen plaats van de centrale bank. Die kan wegens de magere banengroei besluiten voorlopig af te zien van een renteverhoging.

De fabrieksorders daalden in augustus met 1,7 procent ten opzichte van een maand eerder. Economen voorspelden in doorsnee een daling met 1,2 procent. In juli namen de orders nog met 0,2 procent toe op maandbasis.

Micron Technology

Micron Technology sloot met een plus van 7,7 procent. De chipfabrikant kwam donderdag na het slot van de handel met kwartaalcijfers die beter waren dan verwacht. T-Mobile steeg 1,4 procent. Het bedrijf kampte onlangs met een datalek waardoor de gegevens van 15 miljoen klanten werden gestolen.

Farmaceut Pfizer won 3,9 procent, dankzij een adviesverhoging door analisten van Morgan Stanley. Branchegenoot Mylan won 5,4 procent.

Chesapeake Energy

Naast de farmaceuten deden ook de oliebedrijven het goed. Chesapeake Energy, dat onlangs bekendmaakte het mes te zetten in het personeelsbestand, steeg 9,4 procent. Ook oliereuzen Chevron (plus 4,1 procent) en ExxonMobil (plus 2,5 procent) zagen hun beurswaarde stijgen.

De euro was bij de slotbel op Wall Street 1,1216 dollar waard, tegen 1,1274 dollar bij het Europese slot. De prijs van een vat Amerikaanse olie steeg 2 procent tot 45,63 dollar. Brentolie werd 1 procent duurder en kostte 48,18 dollar per vat.