PostNL blijft actief in Italië. Dat meldt het postbedrijf vrijdag, naar aanleiding van een strategisch onderzoek naar zijn buitenlandse activiteiten.

PostNL verwacht dat het Italiaanse dochterbedrijf Nexive zijn marktaandeel de komende tijd kan vergroten. Daarbij toont onder meer de pakkettendienst van het onderdeel goede vooruitzichten voor winstgevende groei, aldus het postbedrijf. Momenteel levert Nexive al een positieve bijdrage aan de resultaten van PostNL.

De postbezorger liet in mei weten zijn buitenlandse activiteiten onder de loep te nemen. Dat resulteerde eerder al in het besluit om de Britse dochter Whistl te verkopen. Het onderzoek naar de Duitse activiteiten loopt nog.

'Kosten vallen mee'

De bijdrage die PostNL mogelijk in Italië moet leveren aan de kosten voor de universele postbezorging vallen waarschijnlijk mee. Dat concludeert analist Marc Zwartsenburg van ING vrijdag.

Zwartsenburg gaat in op geruchten dat PostNL samen met andere concurrenten van de Italiaanse post tot wel 90 miljoen euro zou moeten bijdragen aan de kosten van de universele postdienst in het Zuid-Europese land. Uit navraag bij de Europese Commissie blijkt volgens de analist echter dat die schatting waarschijnlijk veel te hoog is. Zwartsenburg verwees daarbij ook naar het bericht van PostNL op vrijdag dat het bedrijf actief blijft in Italië.

Reden koersdaling

Volgens de analist waren de zorgen over de Italiaanse kosten een belangrijke reden voor de koersdaling van het aandeel PostNL op donderdag. Het postbedrijf uitte toen ook zorgen over de financiële gevolgen van maatregelen die toezichthouder ACM in Nederland wil doorvoeren. Maar volgens Zwartsenburg vallen die kosten lager uit dan in de markt werd gevreesd.

ING handhaafde zijn koopadvies voor het aandeel PostNL. Dat noteerde vrijdag om 09.35 uur 2,3 procent in de plus op 3,10 euro.